Cea de-a șasea ediție a Bucharest Photofest, între 1 – 10 octombrie la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-sasea-editie-a-bucharest-photofest-intre-1-10-octombrie-la-bucuresti/

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a şasea ediţie în 2021, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2021

Bucharest Photofest se desfășoară în perioada 1 – 10 octombrie în mai multe spații din București și reunește în cele 10 zile și 10 locuri de desfășurare peste 35 de evenimente: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, portfolio reviews, concerte live și invitați speciali din Franța, Italia, Spania, Maroc, Algeria, Ungaria, Germania, Cehia, Statele Unite ale Americii, Moldova și nu numai.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Victoria Hub, Golden Tulip Bucharest, Uzina Coffee, Goethe-Institut., Cărturești Modul, Cărturești Carusel, Centrul Ceh și Deschis Gastrobar iar deschiderea oficială va avea loc vineri, 1 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Muzeului Țăranului, cu proiecția filmului Bergman: A Year in a Life (r. Jane Magnusson, Suedia, 2018, 117 min., în selecția oficială din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes și la BFI London Film Festival).

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală, creând contextul pentru dezbaterea unor teme importante ale actualității socio-politice și cultural-umane.

Rezistența este perspectiva prin care ediția din 2021 a Bucharest Photofest vorbește despre oameni, valori, locuri și, în mod special, despre fotografi și munca acestora, despre maniera prin care ei rezistă din punct de vedere al creativității, al valorilor și eticii sau chiar al abordării de business.

„Rezistența este un concept; ne privește pe toți. Este capacitatea noastră, a tuturor, de a ne manifesta conform setului de valori pe care l-am deprins. Este capacitatea de a depăși provocările sociale, politice, culturale. Este dorința de a ne manifesta cultural. Este ceea ce am reușit să facem după o perioadă de pandemie prin care a trebuit să trecem toți. Este succesul oamenilor care aspiră să trăiască cu demnitate chiar dacă sunt discriminați sau modul în care aleg să nu renunțe la valorile lor universale.“ – Ionuț Trandafirescu, fondatorul Bucharest Photofest.

Printre expozițiile de fotografie care pot fi vizitate pe durata evenimentului se numără Faces of Autism a tânărului fotograf David Stescu, un proiect ce și-a propus, prin portrete ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, să exploreze multiplele fațete ale autismului; Among you de M’hammed Kilito, ce documentează identitatea unei serii de tineri marocani care își cer dreptul de a fi diferiți și care celebrează diversitatea; Curaj!, expoziția Cultura la dubă realizată în parteneriat cu Goethe-Institut, ce reunește portretele unor artiști români și germani, precum și fragmente din poveștile lor, publicate pe platforma de jurnalism independent Cultura la dubă; „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiří Jírů, fotograful personal al preşedintelui Václav Havel din 1993 până în 2000; Peru. Resistance de Gabriel Șerban, dedicată unei țări care nu și-a epuizat istoria, bogățiile și poveștile ancestrale – o țară care rezistă, Boabe de Negru și Speranță, de Vladimir Gheorghiu, un omagiu adus scenei locale de muzică și concertelor organizate pe durata pandemiei la Uzina Coffee din București; Resistance, în parteneriat cu platforma dedicată fotografiei Wipplay.

Bucharest Photofest aduce și proiecții de film, printre care Beyond the Bolex (r. Alyssa Bolsey, SUA, 2018, 91 min, câștigător al celui mai bun realizator emergent la Newport Beach Film Festival 2019 și câștigător al celui mai bun film documentar la Dallas Videofest 2019, în selecție oficială la Raindance Film Festival 2019), Cultures of Resistance (r. Iara Lee, 2010, 73 min) și Side by Side (prezentat de Keanu Reeves), dar și două scurtmetraje recente ale faimosului fotograf și producător american Chris Burkard.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.