Cea de-a șasea ediție a proiectului Teatrul din Cartier aduce 12 evenimente la Sibiu și în împrejurimi
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-sasea-editie-a-proiectului-teatrul-din-cartier-aduce-12-evenimente-la-sibiu-si-in-imprejurimi/

Teatrul din Cartier al Asociaţiei BIS Teatru, ajuns la cea de-a şasea ediţie, se desfăşoară în perioada 2- 31 iulie 2020 în trei cartiere din Sibiu (Țiglari, Trei Stejari, Guşteriţa) şi la Sibiel, toate spectacolele programate fiind în aer liber.

Un articol de Liliana Matei|4 iulie 2020

Sub motto-ul „Distanțare fizică – Solidaritate & Comuniune Socialăˮ organizatorii au pregătit anul acesta 12 evenimente (concerte, ateliere, spectacole pentru copii și adulți), ce vor face deliciul serilor de vară.

Deschiderea oficială, programată pentru 5 iulie, de la ora 19:30 la Grădina BIS Teatru, aduce spectacolul umoristic „Doi moldoveni în Ardealˮ, în interpretarea lui Dumitru Stegărescu și Alin Turcu. Evenimentul a fost precedat în 2 și 3 iulie de ateliere comunitare.

Grădina BIS va găzdui de asemenea pe 9 iulie, de la ora 20:00, un show muzical marca Lipicioșii, care va vorbi despre izolarea singurului locatar al Planetei Roz- Bombon. Cei mici sunt așteptați marți, 14 iulie, de la ora ora 18:00, în curtea Pensiunii Casa Bunicilor la Sibiel, la „Povești africane cu Shama Leah & Dada Loveˮ, un spectacol interactiv și educativ, recomandat copiilor între 4 și 10 ani. Peripețiile unei fetițe ce nu-și ascultă mama și se lasă păcălită de un cimpanzeu rău intenționat sunt relatate în română, engleză și ugandeză, fiind însă perfect inteligibile pentru cei mici.

Unul dintre spațiile neconvenționale care va fi găzda a două spectacole în această ediție a proiectului este Șura Culturală Gușterița, un loc în curtea Parohiei Ortodoxe, pe care aceasta împreună cu Asociația Dia.Logos și Asociația Dono își propune să îl dea în folosința comunității, prin organizarea de cursuri pentru copii, de seri culturale pentru adulți și de evenimente care să educe, să creeze coeziune, să sprijine categoriile defavorizate. Aici BIS Teatru va prezenta pe 24 iulie, de la ora 19:00 spectacolul „Doi moldoveni în Ardealˮ iar pe 26 iulie, ora 17:00 „Povești africane cu Shama Leah & Dada Loveˮ.

În încheierea proiectului, pe 30 și 31 iulie, de la ora 19:00, în Cartierul Trei Stejari, la Grădina BIS Teatru va fi prezentată o nouă producție teatral-muzicală destinată atât celor mici cât și celor mari, inspirată din basmul Fraților Grimm, „Muzicanţii din Bremenˮ. Spectacolul pus în scenă de regizorul Bogdan Sărătean, pe o muzică originală semnată de Claudiu Fălămaș, cu măști realizate de Ioana Aida Lungu, spune povestea a patru animale (un măgar, un câine, o pisică şi un cocoş) intrate în disgrația stăpânilor lor datorită vârstei înaintate pe care o au și a reducerii capacității lor de muncă. În ciuda diferențelor dintre ele, toate aceste personaje marginalizate își unesc forțele, creând o trupă comico-muzicală ce va cuceri spectatorii. Împreună devin mai putenici, transmițând un mesaj cu profund impact social.

Intrarea la evenimentele din program este liberă pe bază de rezervare prin SMS la numărul de telefon 0737013997 sau prin email la adresa [email protected]. Rezervarea va fi confirmată sau infirmată (în caz că locurile sunt epuizate) în cel mult 12 ore. Organizarea va respecta cu strictețe normele legale și sanitare în vigoare. Purtarea măștii este obligatorie.

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.