Cea de-a V-a ediție SoNoRo Conac lansează SOS Conac
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-v-a-editie-sonoro-conac-lanseaza-sos-conac/

Primul concert al ediţiei a V-a SoNoRo Conac va avea loc pe 7 aprilie, la Palatul Marincu, Muzeul de Artă Calafat, judeţul Dolj, iar duminică, 9 aprilie, cel de-al doilea, la Palatul Brâncovenesc, de la Potlogi. Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2017

Cea de-a V-a ediție SoNoRo Conac debutează anul acesta încă din luna aprilie și oferă până în septembrie cel mai bun motiv a descoperi clădiri de patrimoniu, conace, palate, biserici, la care nu avem acces direct și pe care inițiativa Conac își propune să le readucă în atenția publicului.

Anul acesta este lansată și inițiativa SOS Conac, prin care SoNoRo își propune să tragă un semnal de alarmă pentru câteva dintre cladirile cu valoare arhitecturală mare, aflate într-o stare avansată de degradare și în pericol de dispariție, precum Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, și Conacul Marghiloman, de la Hagiești, județul Ialomița. SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al SoNoRo Conac Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

“Ideea ce a stat la baza SoNoRo Conac a fost tocmai această dorință de a salva clădiri ce au intrat în peisajul cenușiu cotidian sau care nu sunt deloc cunoscute, de a le deschide ușile, folosindu-ne de invitația la concert, pentru a le spune povestea și a le salva de la uitare și distrugere. Anul acesta ducem ideea mai departe și includem în circuitul Conac clăriri care au foarte mare nevoie să fie restaurate și propunem publicului un exercițiu de imaginație, cel în care aceste clădiri își reiau locul în cultura noastră, pentru a continua să-și spună frumoasa poveste fără de care patrimoniul arhitectural românesc ar fi mai sărac” declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.

« Acum 5 ani am facut un pariu împreună cu prietenii de la Sonoro – o provocare pe care am acceptat-o, fiind convinși că muzica poate salva conace și alte clădiri de patrimoniu, cu valoare inestimabilă pentru România. Multe dintre ele au fost renovate, redate societății și vieții culturale, însă mai există, din păcate, foarte multe care au ramas uitate. Aceasta înseamnă că misiunea noastră trebuie să continue și sperăm să scoatem din uitare cât mai multe monumente valoroase și în sezonul 2017 al  Sonoro Conac », a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar, în interpretarea artiștilor Anton Martynov (vioară), Răzvan Popovici (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) și a bursierilor SoNoRo Interferențe, selectați în urma programului de mentorat desfașurat anul acesta cu suportul CEZ România și al ICR.

Foto: Sonoro Conac   – conac.sonoro.ro

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.