Cea mai amplă ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a ajuns la final!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-ampla-editie-a-festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-a-ajuns-la-final/

A luat sfârşit cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Începută în 24 iunie, actuala ediţie a cuprins peste 800 de propuneri în program, mai mult de 3500 de participanţi care au sosit la Sibiu din 75 de ţări şi au luat parte la evenimente susţinute în 80 de spaţii. Tema acestei ediţii a fost FRUMUSEȚE!

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

Magia și emoția au cuprins în cele zece zile întregul oraș și împrejurimile sale, iar bucuria reîntâlnirii cu artele spectacolului a fost egalată doar de frumusețea pe care mii de artiști au împărtășit-o cu publicul prin arta lor. Din calculele acestui moment, se estimează că media zilnică de participanți la FITS a fost de 85.000 de persoane.

Expoziții dintre cele mai variate, un cer de magneți și un Ziar Orizontal, un totem to Frumiria, instalații diverse, din Piața Mare și până la Mall Promenada, au împânzit orașul cu creativitate, multe dintre ele putând fi admirate la orice oră din zi și din noapte pe toată durata Festivalului! Zeci de spectacole de teatru și zeci de mii de spectatorii, sute de minute de aplauze și ovații în
picioare, emoții și lacrimi de bucurie au fost parte din magia evenimentului și în acest an, în spații diverse, de la săli de teatru până la piețe, străzi, sinagogă și în toate celelalte locuri în care
comunitatea sibiană ne-a găzduit cu generozitate!

Zeci de evenimente în aer liber și cu acces liber au bucurat inima și sufletul celor prezenți în număr copleșitor la Sibiu în aceste zile. Concerte variate, teatru, circ, acrobații și chiar un artist-cățel au primit aplauze entuziaste. Zeci de evenimente speciale, conferințe și lansări de carte cu unii dintre cei mai importanți profesioniști în domeniile lor, arhitecți, artiști, manageri, creatori, facilitatori culturali, ambasadori, scriitori, jurnaliști și critici de teatru, influenceri, decidenți.

„Este cea mai amplă ediție de până acum, dar și cea care ne aduce – mie și întregii echipe a Festivalului – cea mai mare bucurie și satisfacție de până acum. Am văzut oameni strânși împreună pentru artă în mulțimi de necuprins cu privirea, respirând FRUMUSEȚE la unison, am avut ocazia unor întâlniri memorabile care vor construi premisele unor viitoare ediții FITS pe care deja le pregătim. Mulțumesc tuturor partenerilor noștri, fără de care acest miracol nu ar fi posibil, artiștilor care ne-au dăruit cu harul lor, echipei, comunității din Sibiu care ne primește îmbrățișarea an de an și, mai presus de toate, mulțumesc Măriei Sale, Publicul! Vă așteptăm la Sibiu la FITS2023, între 23 iunie și 2 iulie, pentru cea de a 30-a ediție a Festivalului!” – a spus Constantin Chiriac, Președintele FITS și Director General TNRS.

Această ediție a FITS a înregistrat cifre impresionante și în ceea ce privește prezența în mediul online. În premieră absolută, în baza parteneriatului cu Tik Tok, FITS a transmis primul spectacol de teatru, live, pentru utilizatorii de pe această platformă, alături de alte patru evenimente din cadrul Festivalului. În total, în cele zece zile de Festival, hashtag-ul #magiaFITS s-a bucurat de peste un milion de vizualizări pe TikTok, cu 150.000 de utilizatori care au urmărit live cele cinci transmisii. Aplicația de mobil FITS a fost accesată de 10.000 de ori, iar în aceste zece zile site-ul FITS a avut peste 70.000 de vizitatori.

Cele șapte ediții de FITS Talk, o altă premieră în acest an, au adunat, până acum, 20.000 de vizualizări, 50.000 de utilizatori au văzut mesajele și video-urile de pe canalul FITS de Instagram și 600.000 de români au văzut mesajele FITS pe Facebook.

Ediția a 30-a a Festivalului Internațional de la Sibiu va avea loc între 23 iunie și 2 iulie 2023. Ne vedem la Sibiu!

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.