Cea mai așteptată ediție Bookfest începe pe 1 iunie 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-asteptata-editie-bookfest-incepe-pe-1-iunie-2022/

Cea mai aşteptată ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricţii sanitare, fără taxe de acces şi fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romaşcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România şi Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naţionale a României.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Peste 200 de expozanți din întreaga țară și din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanțe la București sunt prezenți până duminică, 5 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo, iar peste 500 de evenimente sunt programate să aibă loc de-a lungul celor cinci zile, atât la standurile expozanților, cât și în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest și un stand pentru copii, Bookfest Junior.

Circa 50 de evenimente le sunt dedicate copiilor, în cadrul Bookfest Junior, proiectul dezvoltat în cadrul salonului de carte în urmă cu cinci ani, aflat într-o creștere spectaculoasă de la o ediție la alta. Ediția din acest an a „Bookfestului copiilor” reunește în program, pe lângă mult-așteptatele lansări de carte și întâlniri cu autorii preferați, și o serie de ateliere, expoziții de pictură cu desene inspirate din cărți, teatru, completate de momente speciale cu reduceri atractive tip happy-hour și tombole.

Un record în ceea ce privește numărul de evenimente îl înregistrează și țara invitată de onoare, Japonia, care le propune vizitatorilor celei de-a XV-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest peste 60 de evenimente. Este vorba despre un program complex, care le oferă iubitorilor de carte ocazia de a călători în universul artei și al culturii populare japoneze, prin participarea la o suită de evenimente: o olimpiadă de benzi desenate, ateliere de pictură în stil japonez (semn de carte), ateliere de karuta și hanafuda (cărți de joc japoneze), ateliere de caligrafie, ateliere de Origami, un atelier de Yukata (chimono de vară), completate de un spectacol de modă inspirat de chimonouri. Programul divers al Japoniei include și o serie de evenimente dedicate specialiștilor din diverse domenii, precum ar fi traducătorii (atelier de traduceri cu accent pe expresii idiomatice și proverbe japoneze) sau fanilor celui mai dezvoltat domeniul al publishingului de carte din Țara Soarelui Răsare: manga.

Noi cărți semnate de îndrăgiți autori români și cele mai așteptate traduceri din literatura universală stau în centrul celor peste 300 de evenimente propuse de expozanți. După doi ani de absență, cititorii prezenți la Bookfest de-a lungul celor cinci zile vor avea ocazia să se reîntâlnească cu autori îndrăgiți, nume precum Mircea Cărtărescu, Matei Vișniec, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu, Ioana Nicolaie, Horia-Roman Patapievici, Armand Goșu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Denisa Comănescu, Andrei Oișteanu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Mihăieș, Adrian Cioroianu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Șerban, alături de nume cunoscute cu performanțe remarcabile în domenii conexe care și-au transpus experiențele în cărți: Andreea Marin, pr. Constantin Necula, Mihai Morar, Mihaela Bilic sau Ana Maria Brânză. De asemenea, și cei mai mici dintre cititori se vor putea bucura de reîntâlnirea cu autorii lor îndrăgiți, în cadrul unor evenimente interactive. Florin Bican, Alex Donovici, Cristina Andone, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Lavinia Braniște, Carmen Tiderle, Horia Corcheș sau Alex Moldovan se află pe lista autorilor care participă la evenimentele dedicate copiilor și tinerilor la ediția din acest an a Bookfest.

Arhitectura programului de evenimente de la Bookfest 2022 reunește și o serie de dezbateri care își propun să investigheze felul în care arată lumea, la capătul a doi ani pandemici și trei luni de război: cele trei mari „Dezbateri Bookfest”, pe teme de educație, sănătate fizică și psihică a copiilor și de geopolitică, despre cum a ajuns Rusia agresorul de astăzi. Acestora li se alătură o serie de discuții care își propun să îi așeze la aceeași masă pe profesioniștii lumii publishingului de carte: dialoguri între traducători și redactori, seminar cu traducători de literatura română din afara României, mese rotunde și ateliere cu graficieni, traducători, ilustratori, organizate din dorința de a avea o perspectivă cât mai fidelă asupra pieței de carte autohtone și a marilor provocările cu care se confruntă profesioniștii acesteia la mijlocul anului 2022.

Iubitorii cinemaului se bucură și ei de o ofertă bogată de filme la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest: atât filme puse la dispoziție de țara invitată, Japonia, cât și filme românești, o selecție oferită de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

 

• Programul Bookfest 2022, aici: https://bookfest.ro/programul-general-al-evenimentelor-bookfest-2022/

• Programul țării invitate și detalii despre piața de carte japoneză, aici: https://bit.ly/3wX62Iu

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.