Cea mai bună orchestră din lume deschide Festivalul Enescu 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-buna-orchestra-din-lume-deschide-festivalul-enescu-2019/

Orchestra Filarmonicii din Berlin, situată în top zece al celor mai bine cotate orchestre din lume şi desemnată în anul 2008 drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone) deschide ediţia 2019 a Festivalului Internaţional George Enescu, cu două concerte care vor avea loc pe 31 august şi pe 1 septembrie 2019.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2016

Celebra Orchestră a Filarmonicii din Berlin deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, iar cele două concerte pe care le va susține sunt programate să aibă loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019.

Confirmarea Filarmonicii din Berlin vine după participarea orchestrei în premieră în România, în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu, care a acceptat invitația în urma a 15 ani de negocieri.

După concertul susținut la Sala Palatului pe 3 septembrie 2015, Conducerea Filarmonicii din Berlin a decis, în urma reacţiei publicului din România şi a modului în care muzicienii au fost primiţi la Festivalul Enescu să revină la Bucureşti.

Faptul că Orchestra Filarmoncii de la Berlin a luat decizia să susțină două concerte în cadrul ediției 2019 a Festivalului Enescu, nu unul singur, este, de asemenea, un eveniment în sine. – Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu.

Festivalul Enescu La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Kirill Petrenko, care îl succede pe Sir Simon Rattle.

Considerată drept “cea mai bună orchestră din lume” (The Gramophone, 2008), Orchestra Filarmonicii din Berlin este și una dintre cele mai exigente.

La ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu, 11 tone de echipament au fost transportate la București pentru concertul Filarmonicii din Berlin, o greutate record în istoria Festivalului.

 

Festivalul George Enescu 2017

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu (2-24 septembrie) se va deschide pe 2 septembrie 2017 cu cea mai cunoscută și apreciată operă a compozitorului George Enescu – “Oedip”, în versiune concertantă, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” și a Corului de Copii Radio.

Ediția 2017 marchează de asemenea o premieră care stă sub semnul dezvoltării internaționale: “Oedip”, în această versiune concertantă și cu aceeași

Zubin Mehta și Vladimir Jurowski

Zubin Mehta și Vladimir Jurowski

distribuție, va fi prezentat și la Londra, pe 23 septembrie.

Vor fi prezenți în premieră în ediția 2017 pianistul de origine chineză Lang Lang – un superstar al muzicii clasice –, și tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretării muzicii de operă la nivel mondial.

Un număr de 37 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul acestei ediții, printre acestea numărându-se interpretarea Simfoniei a III-a de George Enescu de către Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta cunoscutului dirijor Antonio Pappano.

Programul integral al ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu poate fi descărcat în format .pdf la acest link.

Începând cu ediția 2017, Festivalul Internațional George Enescu trece într-o nouă etapă de dezvoltare internațională, prin directoratul asigurat de Zubin Mehta – Președinte de Onoare și Vladimir Jurowski – Director Artistic.

Foto: Orchestra Filarmonicii din Berlin, Festivalul Enescu, Zubin Mehta și Vladimir Jurowski – festivalenescu.ro/en/

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.