„Cea mai frumoasă IE”, la Festivalul Valea Mureșului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-frumoasa-ie-la-festivalul-valea-muresului/

Concursul „Cea mai frumoasă IE” va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului „Valea Mureşului” cu tema „Tradiţia continuă!”, care se va desfăşura la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş şi Centrul Creaţiei Populare Mureş, în scopul promovării modelelor autentice.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2017

Ia câștigătoare va reprezenta imaginea ediției de anul viitor a Festivalului „Valea Mureșului”.

„Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiționale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna și alte simboluri astrale sau ale naturii și de aceea vor fi jurizate cămășile cu care conțin modele transmise din generație în generație.”, spune Sanda Vițelar, purtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureșului

Cei care doresc să își înscrie cămașa populară în concurs vor completa o fișă cu datele de contact, li se vor poza iile în detaliu, în așa fel încât să se vadă bine modelul cusut sau țesut pe acestea, iar câștigătorul va fi anunțat înaintea recitalului Paulei Seling, din 30 iulie.

Aceasta a precizat că, pentru al 13-lea an consecutiv, comunitățile de pe Valea Mureșului Superior se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstolița pentru a arăta publicului ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate tradiționale.

Programul festivalului cuprinde competiții sportive, cross-ul Văii Mureșului, concurs de trasul frânghiei, o competiție de țopăit cu sacul și drumeții pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziție patru ateliere meșteșugărești, respectiv sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină.

Ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele participante la ediția din acest an vor asigura buna dispoziție a participanților, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocărița și trupa Proconsul.

Foto: Cea mai frumoasă IE – facebook

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.