„Cea mai frumoasă IE”, la Festivalul Valea Mureșului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-frumoasa-ie-la-festivalul-valea-muresului/

Concursul „Cea mai frumoasă IE” va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului „Valea Mureşului” cu tema „Tradiţia continuă!”, care se va desfăşura la Răstoliţa, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Târgu Mureş şi Centrul Creaţiei Populare Mureş, în scopul promovării modelelor autentice.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2017

Ia câștigătoare va reprezenta imaginea ediției de anul viitor a Festivalului „Valea Mureșului”.

„Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii festivalului cu privire la modele tradiționale de cusături utilizate pentru o ie. Modelele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează soarele, luna și alte simboluri astrale sau ale naturii și de aceea vor fi jurizate cămășile cu care conțin modele transmise din generație în generație.”, spune Sanda Vițelar, purtătorul de cuvânt al Festivalului Valea Mureșului

Cei care doresc să își înscrie cămașa populară în concurs vor completa o fișă cu datele de contact, li se vor poza iile în detaliu, în așa fel încât să se vadă bine modelul cusut sau țesut pe acestea, iar câștigătorul va fi anunțat înaintea recitalului Paulei Seling, din 30 iulie.

Aceasta a precizat că, pentru al 13-lea an consecutiv, comunitățile de pe Valea Mureșului Superior se întâlnesc pe Platoul „La Alei” din comuna Răstolița pentru a arăta publicului ce au ele mai de preț: obiceiuri, artiști populari și bucate tradiționale.

Programul festivalului cuprinde competiții sportive, cross-ul Văii Mureșului, concurs de trasul frânghiei, o competiție de țopăit cu sacul și drumeții pe trasee turistice. Copiii vor avea la dispoziție patru ateliere meșteșugărești, respectiv sculptură și modelaj, pictură pe sticlă, împletitură din sfoară și cusături pe pânză fină.

Ansamblurile folclorice și artiștii de muzică populară din comunele participante la ediția din acest an vor asigura buna dispoziție a participanților, iar în cele două seri ale Festivalului vor concerta Matilda Pascal Cojocărița și trupa Proconsul.

Foto: Cea mai frumoasă IE – facebook

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.