Cea mai mare expoziţie dedicată lui Michelangelo, la Metropolitan Museum of Art
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-expozitie-dedicata-lui-michelangelo-la-metropolitan-museum-of-art/

Metropolitan Museum of Art din New York organizează „Michelangelo: Divine Draftsman and Designer”, cea mai mare expoziţie dedicată artistului renascentist, cu peste 200 de lucrări şi 133 de desene împrumutate din 50 de colecţii. Expoziţia, deschisă luni, va putea fi văzută până pe 12 februarie.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2017

„Fiecare desen selectat este plasat astfel încât să aibă legătură cu alte opere care provin de la diferite muzee pentru prima dată. Avem pentru prima dată o reproducere la scară mare a Capelei Sixtine”, a spus Carmen C. Bambach, curator.

Michelangelo Buonarroti s-a născut în 1475 într-o familie florentină ce făcea parte din mica nobilime. A lucrat ca ucenic al lui Domenico Ghirlandaio de la vârsta de 13 ani.

Între anii 1490-1491, el s-a aflat sub tutela lui Bertoldo di Giovanni. Un sculptor semnificativ, Bertoldo a fost şi curator al colecţiei de antichităţi pe care Lorenzo de Medici a strâns-o pentru a spori statutul social al familiei sale. Pentru Michelangelo, acest interludiu a fost formativ. A confirmat faptul că sculptura a fost mediul pe care l-a preţuit cel mai mult.

Michelangelo a fost, alături de Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai importanţi artişti din perioada de vârf a Renaşterii Italiene. Geniul său universal este oglindit în pictură, desen, sculptură şi arhitectură. Totodată, Michelangelo Buonarroti a scris poezii şi sonete.

Foto: Michelangelo, expozitie – facebook

 

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.