Cea mai recentă panoramă a documentarului românesc îți este prezentată la Docuart Fest 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-recenta-panorama-a-documentarului-romanesc-iti-este-prezentata-la-docuart-fest-2016/

Docuart Fest prezintă programul complet al celor 6 zile de proiecţii şi evenimente din perioada 27 septembrie – 2 octombrie de la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea.

Un articol de Liliana Matei|25 septembrie 2016

În cadrul conferinței de presă de astăzi, Daniela Apostol, organizatoarea festivalului a prezentat desfășurătorul ediției cu numărul 5 a Docuart Fest. Spectatorilor le sunt pregătite peste 40 de proiecții de film, masterclass-uri, dezbateri, toate garnisite cu câte un element de noutate pentru această toamnă.

Selecția de film documentar exclusiv românesc se remarcă mai ales prin diversitate. Cele 25 de filme aflate în competiție sunt semnate de studenți, regizori profesioniști și realizatori de televiziune, fiind reunite producții care aduc diverse abordări ale autorilor și, de asemenea, experiențe diferite. Important de menționat este că 20 dintre aceastea sunt în premieră.

Acestora li se adaugă o nouă secțiune necompetițională, „Variațiuni / filme despre oameni și locuri”, spațiul în care sunt grupate imagini reale ale existenței, surprinse întocmai de camera de filmat. Ca mostră a acestei experiențe, Docuart organizează în parteneriat cu A.R.C.E.N. “Bucureștii ce se duc | Povești din cartierul evreiesc”, un tur ghidat despre locurile și oamenii capitalei, în zilele de 24 și 25 septembrie.

De nelipsit în această ediție, precum și în cele precedente, este secțiunea de Focus, care în 2016 se apleacă asupra documentarelor regizorului Bose Ovidiu Paștina.

Lista filmelor cuprinde co-producții cu țări precum China, Republica Cehă, Marea Britanie, Republica Moldova sau Serbia. Acestea suprind povești de viață ale zilelor noastre sau întâmplări apuse, cărora timpul nu le poate întoarce spatele. Portrete, istorisiri, culturi, cercetări – documentarele își așteaptă cinefilii să treacă pragul Cinematecii Eforie și sălii Horia Bernea de cinema Muzeul Țăranului pentru a le cunoaște pe toate. Fiecare film va avea o dublă proiecție în fiecare dintre cinematografe și va fi însoțit de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii.

La Cinemateca Eforie, festivalul debutează de pe 27 septembrie, de la 19:00, cu gala de deschidere în cadrul căreia va fi proiectat filmul “100 de movile” (R. Max T. Ciorbă) înscris în competiție în secțiunea principală, schițând povestea unui elvețian ce vizitează muzicieni români care încă păstrează folclorul în opera lor. La final, regizorul alături de cei prezenți în film, Alexandru Arcuș și Marius Andrei Alexe (MC Bean, Subcarpați), vor fi prezenți pentru a vorbi publicului.

afis-docuartProiecțiile sunt precedate de masterclass-uri ținute de cunoscuți ai festivalului, cineaștii Cristian Tudor Popescu și Dan Curean. Aceștia vor vorbi despre manipulare în documentarul contemporan, 1 octombrie de la 11:00, respectiv, perspective de interpretare a realității în filmul documentar, pe 29 septembrie de la aceeași oră, la Cinemateca Eforie.

Între aceste două sesiuni de masterclass se așează o dezbatere a unui eveniment îndelung discutat. La aproape un an de la evenimentul Colectiv, Docuart Fest aduce în cadrul dezbaterii “Cum se vede realitatea la televizor” reprezentanți ai celor 5 posturi TV (Digi 24, ProTV, TVR, Antena 3 și Discovery) care au realizat documentare despre cele întâmplate. Cinci unghiuri distincte de abordare vor fi dezbătute chiar de realizatorii acestora, vineri, 30 septembrie, de la 11:00, la Cinematecă.

În programul festivalului este inclus un live performance cu rol de explorare a depresiei. Cinty Ionescu și Sorin Păun (re)interpretează și (re)mixează live povești personale legate de depresie, pornind de la documentarul interactiv “Fața ascunsă”.

Programul complet poate fi consultat pe http://festival.docuart.ro/program/.

București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Accces și de Centrul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.

Intrarea este liberă în cadrul proiecțiilor și discuțiilor București Docuart Fest, cu mențiunea că la gala de deschidere din 27 septembrie participarea se realizează pe baza înregistrării online pe site-ul oficial, http://festival.docuart.ro/.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.