Ceaușeștii din colecția MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceausestii-din-colectia-mnac/

La 30 de ani de la Revoluţie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană pregăteşte lansarea unui album „inventar” – 2019 – cu reproduceri de lucrări omagiale din colecţia muzeului, moştenită în mare parte pe cale instituţională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală. Lansarea oficială va avea loc în luna ianuarie a anului 2020.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2019

La înființarea sa în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană a preluat colecția fostului Oficiu de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste, reciclat în 1990 în Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă. Un fond important îl constituiau lucrările cu caracter omagial și – mai ales – portretele soților Ceaușescu. Lucrările erau achiziționate direct de la artiști din ateliere, sau indirect prin intermedierea Uniunii Artiștilor.

Plastici, realizate la comanda unor instituții ale statului sau aduse spontan de către autori pentru a fi expuse în numeroasele expoziții cu caracter politic.

Acest fond documentar a migrat de la vechile structuri de propagandă culturală la Muzeul Național de Artă Contemporană sub protecția unui pașaport diplomatic de artă contemporană și – atenție – de proprietate a statului român.

„Ceea ce a caracterizat anul 2019 a fost tocmai o suspendare a preocupărilor identitare, o punere în paranteze a marilor teme nerezolvate, o răsucire perpendiculară pe axa memoriei – astfel că nici privirea scrutătoare asupra trecutului, nici contemplarea îngrijorată a viitorului nu au mai fost posibile. Această absență și această tăcere m-au făcut să simt nevoia unui inventar cu (modest) rol compensator. El se referă la una dintre realitățile care – în mod simbolic – au stat la temelia înființării în 2001 a Muzeului Național de Artă Contemporană, anume arta omagială”, a declarat Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.