Cehov, 155 de ani de la naștere – TVR 2 difuzează spectacolul „Trei surori”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cehov-155-de-ani-de-la-nastere-tvr-2-difuzeaza-spectacolul-trei-surori/

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă în această seară, la TVR 2, spectacolul „Trei surori” de A. P. Cehov, în regia lui Cornel Todea. 2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Un articol de Petre Ivan|26 ianuarie 2015

Cehov, 155 de ani de la naștere / Prima dintre acestea este capodopera „Trei surori”, a cărei ecranizare TVR poartă amprenta maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu). Spectacolul, care a avut premiera tv în anul 1993.

Cea mai mare dorință a surorilor Olga (Mirela Gorea), Mașa (Raluca Penu) și Irina (Ana Ciontea) este să se întoarcă la Moscova, acolo unde s-au născut… Cu toate acestea, dorința lor se pierde într-o așteptare continuă, strecurată printre intrigi, conflicte și amintiri.

Tensiunile cresc din cauza patimii fratelui lor, Andrei (Adrian Titieni), pentru jocurile de noroc. Disperat și constrâns de datorii, acesta ajunge chiar în situația de a ipoteca, fără consimțământul surorilor, casa în care locuiesc.

Andrei nu este singurul care suferă transformări de-a lungul anilor, și Natalia (Maia Morgenstern), cea care i-a devenit soție, se schimbă din clipa mutării în casa acestora…

Din distribuția spectacolului mai fac parte: Radu Duda (în rolul lui Kulîghin), Șerban Ionescu (Verșinin), Valentin Uritescu (Cebutîkin), Mihai Bisericanu (Tuzenbah), Claudiu Istodor (Solionîi), Mihai Verbițchi (Fedotik), Cristian Irimia (Rode), Ica Matache (Anfisa), Eugen Apostol (Ferapont). Director de imagine: Ovidiu Drugă. Decoruri: Vasile Rotaru. Costume: Eugenia Botănescu.

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Anul acesta reprezintă și un prilej de comemorare a celui care a semnat pentru acest spectacol adaptarea și regia artistică, ca pentru multe alte producții de teatru TVR: regretatul regizor Cornel Todea, de la nașterea căruia se vor împlini 8 decenii (n. 18 noiembrie 1935 – d. 30 august 2012).

„Nunta” de A. P. Cehov – în februarie, la TVR 2

În luna februarie, Teatrul Național de Televiziune readuce în fața telespectatorilor o altă creație cehoviană, păstrată în Arhiva de Aur TVR – „Nunta”, de data aceasta în regia artistică a lui Beatrice (Bleonț) Rancea (premiera tv: 1994).

În distribuție: Dorin Rambu, Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Robert Radoveanu, Vasile Toma, Zoltan Lovas, Luminița Erge, Marius Capota, Ionuț Brancu, formația instrumentală condusă de Mihai Turcitu. Spectacolul va fi difuzat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2.

„Unchiul Vanea” de A. P. Cehov – online, pe TVRplus.ro

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Imagine din Trei surori, în regia lui Cornel Todea

Iubitorii dramaturgiei rusești pot urmări online, pe TVRplus.ro, cea mai recentă montare a Casei de Producție TVR după o piesă de Cehov – „Unchiul Vanea”, spectacolul-eveniment cu o distribuție de excepție, montat în vara anului trecut în studiourile TVR, în regia artistică a maestrului Yuri Kordonsky (realizat în coproducţie cu Teatrul L.S. Bulandra).

Distribuţia: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu, Demeter András.

Partea I şi Partea a II-a

Până la finele acestui an, Casa de Producție TVR a programat și ecranizarea altor piese ale marelui dramaturg rus, printre care și „Salonul 6”, în regia lui Vitalie Lupașcu, și „Trei surori”, în versiunea regizorală a lui Dominic Dembinski (preluat de la Teatrul de Stat din Constanța și montat recent în studiourile TVR), două spectacole noi ale căror filmări au fost deja finalizate.

Foto: A. P. Cehov, Trei surori – wikipedia, tvr

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.