#Cei7AniDeAcasă: Zilele Nordului continuă și în vremuri de pandemie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cei7anideacasa-zilele-nordului-continua-si-in-vremuri-de-pandemie/

A şaptea ediţie a Zilelor Nordului va avea loc între 28 şi 30 august, exclusiv în aer liber, în Darabani şi alte localităţi din judeţul Botoşani.

Un articol de Liliana Matei|7 august 2020

Agenda festivalului include concerte The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers, The Kryptonite Sparks și Nicu Alifantis, premiere de teatru, proiecții de film, lucrări de artă stradală, conferințe și dezbateri, școli de vară pentru ONG-uri și grupuri civice. Desfășurată sub sloganul #Cei7AniDeAcasă, ediția din 2020 a Zilelor Nordului lansează două inițiative de regenerare urbană: #PrimaȘcoală, reconstrucția primei școli sătești din Moldova la Darabani, și #NoulCentruVechi, program de revitalizare urbană în Botoșani.

Festivalul are loc cu respectarea tuturor normelor sanitare și legale în vigoare, pentru maxima siguranță a participanților, artiștilor și voluntarilor implicați. Biletele, maxim 400/eveniment, s-au pus în vânzare pe iabilet.ro.

Șapte spații în aer liber

Curtea Conacului Balș din Darabani este locația care găzduiește cele mai multe evenimente în acest an de #ZN: concertele de deschidere și de închidere cu Nicu Alifantis și Adam’s Nest, spectacolele de teatru „Port” și „Gewalt la Darabani” cu Atelierul de Teatru și Texte Bune în Locuri Nebune, proiecțiile de film și conferința Întâlnirile Nordului.

Stadionul Orășenesc din Darabani este în acest an scena principală pentru concerte, oferind condiții optime pentru respectarea normelor curente de protecție și distanțare pentru toți participanții la festival. Aici vor concerta, sâmbătă, 29 august, The Mono Jacks, Robin and the Backstabbers și The Kryptonite Sparks.

Poiana Teioasa din Darabani, epicentrul edițiilor de până acum ale festivalului, găzduiește în acest an numai competiția de trail din cadrul Maratonului Nordului, cu probele sale de semimaraton, cross și family.

Memorialul Eminescu de la Ipotești este locul de întâlnire al specialiștilor și pasionaților de dezvoltare urbană din regiunea de Nord, la prima ediția a Școlii pentru Dezvoltarea Moldovei, care are invitați de la Banca Mondială, MKBT: Make Better și Divizia de Inovare Urbană.

Complexul Țara de Sus, aflat în apropierea Dorohoiului, vă găzdui prima întâlnire a Platformei Cord, noul program de creștere a capacității și colaborării între ONG-urile și grupurile informale active în domeniile cultural, de tineret, civic și social din regiune.

Centrul Comunei Pomârla este punctul de start și finish pentru competiția de MTB a Maratonului Nordului, aflată la a zecea ediție, la care vor lua parte circa 300 de cicliști.

#PrimaȘcoală din Darabani este locul de desfășurare pentru atelierele de educație și reconstrucție, folosind exclusiv tehnici și materiale tradiționale, a primei școli sătești din Moldova. Proiectul este demarat de către Asociația Nord cu sprijinul Ordinul Arhitecților din România Filiala Nord-Est și a Primăriei Darabani.

Un an al solidarității

În primăvara acestui an, în contextul crizei COVID-19, Asociația Nord și-a sistat pentru o perioadă proiectele curente pentru a demara campania #7deAcasă, prin care a mobilizat peste 500 de donatori în sprijinul spitalelor din județul Botoșani. Campania a reușit să livreze Spitalului Județean Mavromati din Botoșani un aparat de ventilație și anestezie în valoare de peste 100.000 de lei și să distribuie câteva mii de echipamente de protecție în instituțiile medicale din întregul județ.

E un an despre care vom povesti cu toții multă vreme. Pandemia ne-a făcut să înțelegem cât de vulnerabili suntem cu toții, care sunt lacunele societății în România și peste tot, dar ne-a și ajutat să realizăm că avem o forța extraordinară de a fi solidari, de a fi responsabili față de comunitățile noastre. Suntem bucuroși să putem oferi o ediție specială a Zilelor Nordului în acest an, una ca în vremurile bune, dar cu respectarea regulilor de azi. Și suntem încrezători că ea se va adăuga în șirul amintirilor frumoase ale acestui complicat 2020”, a declarat Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Ediția a șaptea a festivalului Zilele Nordului are loc în Darabani și alte localități din județul Botoșani în perioada 28-30 august 2020. Evenimentul se desfășoară cu respectarea tuturor normelor sanitare și legale în vigoare și contează pe implicarea participanților, artiștilor și voluntarilor pentru a-l transforma într-un exemplu pentru România.

Biletele sunt disponibile aici. Detalii despre ediția a șaptea a festivalului Zilele Nordului găsiți pe www.zilelenordului.ro.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.