Cel mai bun festival de Blues din tară, la Focşani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-festival-de-blues-din-tara-la-focsani/

Blues is Love, şi nimic mai mult…. Pe harta evenimentelor culturale naţionale, nu demult, şi-a făcut simţită prezenţa un festival de marcă.

Un articol de Raluca Moisan|26 septembrie 2016

Se întâmplă lucruri frumoase, se fac lucruri bune despre care trebuie şi merită să ştim. Un festival despre care se vorbeşte şi despre care se va vorbi şi scrie încă mulţi ani de acum înainte. Pentru că au de gând să continue şi pentru că, încă de la prima ediţie, au ridicat ştacheta foarte sus. Adevărul este că Festivalul de Blues de la Focşani a fost o mare reuşită. Desfăşurat pe parcursul a trei zile, 9, 10 şi 11 septembrie, evenimentul a trezit spiritul focşenenilor la viaţă, mii de oamenii păşind în Piaţa Unirii. Cu o mare desfăşurare de forţe, de la organizatori, mulţi tineri voluntari, personal al Serviciilor Publice Locale, evenimentul s-a dovedit a fi o mare sărbătoare a oraşului. Deocamdată. Pentru că Festivalul de Blues de la Focşani are toate premisele sa devină un centru de referinţă pentru Europa, intrând astfel în circuitul internaţional al marilor festivaluri din lume. Cei ce au astăzi în mâini destinele acestui oraş, trebuie să fie conştienţi de marea deschidere culturală ce li se oferă.

Iniţiat de un grup de entuziaşti şi iubitori ai genului, aşa cum de obicei se întâmplă să debuteze orice eveniment, festivalul, la această oră, se poate mândri pe bună dreptate, ca fiind întâiul festival de Blues din România organizat la cote şi standarde europene. Totul a fost minuţios gândit, de la grija pentru fiecare invitat, până la concept şi organizare. Structurat pe secţiuni – evenimente conexe, adică  workshopuri susţinute în timpul zilei la Ateneul Popular situat în proximitatea Pieţei Unirii, până la concertele de noapte, artiştii români şi străini au făcut deliciul serilor calde de septembrie. Timp de trei zile, Blues-ul a fost Rege la Focşani.

afis-festival-focsani

Cald şi mişcător, tâşnit din inimă, asa cum bate ea astăzi în secolul 21.

Blues-ul senzual, vital şi pulsat al ritmului străzii actuale, Blues-ul renaşte astăzi armonios şi impetuos, împletindu-se cu accente de jazz, funk, soul, R&B şi rock. Blues suntem toţi pentru că ne vorbeşte despre dragoste, ăsta e Blues-ul.

Cand l-am intrebat de Cătălin, organizatorul festivalului, “De ce Blues?” El a spus simplu: “Blues is Love”….

Da, Blues is Love asa că …Hai la Blues, we turn the city Blues” motto-ul festivalului. Artiştii români prezenţi în fiecare seară, de la Soul Serenade, Canaf… până la veteranii genului, Nightlosers şi headlinerul serii AG Weinberger – Mr. Blues al României, supranumit astfel de către critica de specialitate, au strălucit şi au ridicat publicul în picioare. Aşa cum de altfel se întâmplă ori de câte ori sunt invitaţi să cânte la marile festivaluri europene. La rândul lor, artiştii străini au smuls publicului focşenean aplauze şi strigăte frenetice de bucurie. De la 24 Pesos, Earl Thomas&The Royal Guard, Deitra Farr&Raphael Wressnig’s Soul Gift, până la Sakura S’Aida şi Phillip Frankhauser cu supleţea-i sonoră binecunoscută, cu toţii au schimbat ceva în inima publicul prezent timp de trei seri. Frumoasa şi eleganta Piaţă a Unirii a fost invadată de muzică bună, lumină şi culoare, o scena grandioasă, şi… foarte multă lume. Bernard Cheere, directorul festivalului, un om cu viziune care şi-a propus să ridice, iată, şi din punct de vedere cultural acest oraş, ne spune printre rânduri… „Funk, jazz, rock – toate s-au nascut din Blues. Ascultă şi iubeşte aşa cum fac eu..sometimes, music is all you need”.

Şi aşa şi e, câteodată doar de muzică avem nevoie. Iar cei ce au înţeles acest lucru  apartin comunităţii de afaceri cât şi companiilor naţionale şi internaţionale, cu sprijinul autoritătilor publice, împreună cu cei mai frenetici organizatori, Asociaţia Culturala Estica. Bernard Cheere, Cătălin Horodincă, Andreea Pancu, Andrei Popa, Alin Pascu şi Chris Cigolea (iniţiator şi fondator) sunt doar cei câtiva din echipa de organizare care au respirat, au trăit, au muncit zi şi noapte pentru ca noi să ne simţim bine, artişti şi public deopotrivă. Cu toţii şi-au unit eforturile pentru a aşeza Focşaniul alături de marile oraşe unde se cântă Blues. De acum acest oraş are o mare oportunitate dar şi o mare responsabilitate. Aceea de a căpăta recunoaştere în rândul festivalurilor internaţionale, căci mulţi din Europa şi-ar putea întoarce privirile cu invidie şi admiraţie în acelaşi timp, către acest spaţiu. Dar, mai ales, să redea cetăţenilor săi, mândria de a fi europeni, locuitori ai acestui frumos loc. Focşaniul  are industrie, are un minunat teatru, un Ateneu…curge şi vinul cel bun, iar acum se întâmplă Blues. Nu uita! La anul, în septembrie, Hai la Blues la Focşani Blues Festival!

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.

21
/07
/20

Seara de deschidere cu Violoncellissimo a inaugurat cu succes pe 15 iulie Festivalul Internațional "Vara Magică", care a pus deja în vânzare biletele pentru toate concertele ce se vor desfăşura în fiecare miercuri şi joi, în Curtea Ateneului Român, până pe 27 august. În caz de condiţii meteo nefavorabile, concertele de miercuri şi joi vor fi reprogramate în cursul serii de vineri.

19
/07
/20

Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

16
/07
/20

Trupa byron revine la Sibiu pe 18 iulie pentru un concert acustic pe terasa Joyme Pub (Calea Dumbrăvii, 28-32). Se vor auzi atât piese de pe cel mai recent album al trupei – „Nouă”, lansat în toamna lui 2019 – dar și cântece pe care n-o să te abții să le fredonezi: „Cu capul în nori”, „Granița-n raniță”, „Masa pentru doi”, „Anima” sau ”Perfect”.

16
/07
/20

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” au din nou onoarea și bucuria de a fi alături de publicul drag printr-o serie de concerte în aer liber intitulate „Seri de Operă Estivale”. Accesul la concerte se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.

Pagina 1 din 15012345...102030...Ultima »