Cel mai bun festival de Blues din tară, la Focşani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-festival-de-blues-din-tara-la-focsani/

Blues is Love, şi nimic mai mult…. Pe harta evenimentelor culturale naţionale, nu demult, şi-a făcut simţită prezenţa un festival de marcă.

Un articol de Raluca Moisan|26 septembrie 2016

Se întâmplă lucruri frumoase, se fac lucruri bune despre care trebuie şi merită să ştim. Un festival despre care se vorbeşte şi despre care se va vorbi şi scrie încă mulţi ani de acum înainte. Pentru că au de gând să continue şi pentru că, încă de la prima ediţie, au ridicat ştacheta foarte sus. Adevărul este că Festivalul de Blues de la Focşani a fost o mare reuşită. Desfăşurat pe parcursul a trei zile, 9, 10 şi 11 septembrie, evenimentul a trezit spiritul focşenenilor la viaţă, mii de oamenii păşind în Piaţa Unirii. Cu o mare desfăşurare de forţe, de la organizatori, mulţi tineri voluntari, personal al Serviciilor Publice Locale, evenimentul s-a dovedit a fi o mare sărbătoare a oraşului. Deocamdată. Pentru că Festivalul de Blues de la Focşani are toate premisele sa devină un centru de referinţă pentru Europa, intrând astfel în circuitul internaţional al marilor festivaluri din lume. Cei ce au astăzi în mâini destinele acestui oraş, trebuie să fie conştienţi de marea deschidere culturală ce li se oferă.

Iniţiat de un grup de entuziaşti şi iubitori ai genului, aşa cum de obicei se întâmplă să debuteze orice eveniment, festivalul, la această oră, se poate mândri pe bună dreptate, ca fiind întâiul festival de Blues din România organizat la cote şi standarde europene. Totul a fost minuţios gândit, de la grija pentru fiecare invitat, până la concept şi organizare. Structurat pe secţiuni – evenimente conexe, adică  workshopuri susţinute în timpul zilei la Ateneul Popular situat în proximitatea Pieţei Unirii, până la concertele de noapte, artiştii români şi străini au făcut deliciul serilor calde de septembrie. Timp de trei zile, Blues-ul a fost Rege la Focşani.

afis-festival-focsani

Cald şi mişcător, tâşnit din inimă, asa cum bate ea astăzi în secolul 21.

Blues-ul senzual, vital şi pulsat al ritmului străzii actuale, Blues-ul renaşte astăzi armonios şi impetuos, împletindu-se cu accente de jazz, funk, soul, R&B şi rock. Blues suntem toţi pentru că ne vorbeşte despre dragoste, ăsta e Blues-ul.

Cand l-am intrebat de Cătălin, organizatorul festivalului, “De ce Blues?” El a spus simplu: “Blues is Love”….

Da, Blues is Love asa că …Hai la Blues, we turn the city Blues” motto-ul festivalului. Artiştii români prezenţi în fiecare seară, de la Soul Serenade, Canaf… până la veteranii genului, Nightlosers şi headlinerul serii AG Weinberger – Mr. Blues al României, supranumit astfel de către critica de specialitate, au strălucit şi au ridicat publicul în picioare. Aşa cum de altfel se întâmplă ori de câte ori sunt invitaţi să cânte la marile festivaluri europene. La rândul lor, artiştii străini au smuls publicului focşenean aplauze şi strigăte frenetice de bucurie. De la 24 Pesos, Earl Thomas&The Royal Guard, Deitra Farr&Raphael Wressnig’s Soul Gift, până la Sakura S’Aida şi Phillip Frankhauser cu supleţea-i sonoră binecunoscută, cu toţii au schimbat ceva în inima publicul prezent timp de trei seri. Frumoasa şi eleganta Piaţă a Unirii a fost invadată de muzică bună, lumină şi culoare, o scena grandioasă, şi… foarte multă lume. Bernard Cheere, directorul festivalului, un om cu viziune care şi-a propus să ridice, iată, şi din punct de vedere cultural acest oraş, ne spune printre rânduri… „Funk, jazz, rock – toate s-au nascut din Blues. Ascultă şi iubeşte aşa cum fac eu..sometimes, music is all you need”.

Şi aşa şi e, câteodată doar de muzică avem nevoie. Iar cei ce au înţeles acest lucru  apartin comunităţii de afaceri cât şi companiilor naţionale şi internaţionale, cu sprijinul autoritătilor publice, împreună cu cei mai frenetici organizatori, Asociaţia Culturala Estica. Bernard Cheere, Cătălin Horodincă, Andreea Pancu, Andrei Popa, Alin Pascu şi Chris Cigolea (iniţiator şi fondator) sunt doar cei câtiva din echipa de organizare care au respirat, au trăit, au muncit zi şi noapte pentru ca noi să ne simţim bine, artişti şi public deopotrivă. Cu toţii şi-au unit eforturile pentru a aşeza Focşaniul alături de marile oraşe unde se cântă Blues. De acum acest oraş are o mare oportunitate dar şi o mare responsabilitate. Aceea de a căpăta recunoaştere în rândul festivalurilor internaţionale, căci mulţi din Europa şi-ar putea întoarce privirile cu invidie şi admiraţie în acelaşi timp, către acest spaţiu. Dar, mai ales, să redea cetăţenilor săi, mândria de a fi europeni, locuitori ai acestui frumos loc. Focşaniul  are industrie, are un minunat teatru, un Ateneu…curge şi vinul cel bun, iar acum se întâmplă Blues. Nu uita! La anul, în septembrie, Hai la Blues la Focşani Blues Festival!

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.