Cel mai bun pianist în viaţă este…
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-pianist-in-viata-este/

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

Un articol de Cristina Comandaşu|19 ianuarie 2015

Deci, cu atât mai greu mi se pare de definit cine este cel mai bun pianist în viaţă. Dar se pare că o parte semnificativă a presei internaţionale s-a pus de acord, mai ales în zilele acestea când toată lumea vorbeşte despre noul album semnat de pianistul rus Grigory Sokolov.

Da, se pare că cronicarii au ales: Grigory Sokolov poate fi considerat „cel mai bun pianist din viaţă”.

Haideţi să vedem de ce…

Evident, în primul rând, să ascultăm cum cântă Grigory Sokolov. Ceea ce poate fi destul de dificil dacă vrem să facem asta din România: pentru că Sokolov, ca şi Celibidache, nu vrea să înregistreze, ci doar să cânte pe scenă live, având, în principiu, aceleaşi argumente ca şi Celibidache.

Şi atenţie, nu vrea să cânte decât recitaluri, nu şi concerte cu orchestra, pentru că, spune el, repertoriul pentru pian este atât de extins oricum, iar în cazul concertelor cu orchestra, şi-ar asuma riscuri pe care nu le poate controla singur, ci doar împreună cu 100 de oameni, câţi s-ar afla pe scenă. Şi nu poate risca în numele altora…

Sokolov, de asemenea, nu cântă pe piane mai vechi de 5 ani – şi analizează pianele pe care cântă piesă cu piesă, repetă mult pe ele înainte de concert.

Pentru că Sokolov iubeşte perfecţiunea…

Sokolov împlineşte în aprilie anul acesta 65 ani – şi în prezent studiază la pian în jur de 10-11 ore, în fiecare zi. Pentru că perfecţiunea se obţine greu şi cu multe sacrificii.

Sokolov nu cântă (prea) multe recitaluri. Şi nu cu programe diferite – de exemplu pentru perioada ianuarie-august 2015 are unul singur. Însă sunt oameni care călătoresc prin Europa doar ca să-i asculte recitalurile. Iar Sokolov pare să fie jenat primindu-le aplauzele şi elogiile…

Sokolov a câştigat în 1966, la doar 16 ani, medalia de aur a Concursului Ceaikovski de la Moscova; încă de atunci s-a considerat că el este reprezentantul unui tip de pianistici despre care se credea că dispăruse.

Cine au fost pianiştii care l-au inspirat? „Dintre cei pe care i-am ascultat pe scenă, în primul rând, Emil Ghilels” – mărturisea Sokolov. “Dintre cei pe care i-am ascultat în înregistrări – Rahmaninov, Sofronitsky, Glenn Gould, Solomon şi Lipatti. Ca estetică, mă simt cel mai aproape de Anton Rubinstein”.

Un miraculos nou disc semnat de Grigory Sokolov

Nu am avut şansa de a-l asculta pe Grigory Sokolov până când mi-a căzut în mână albumul lui cel mai recent – transpunere pe 2 CD-uri a unui recital pe care Sokolov l-a susţinut în festivalul de la Salzburg în 2008. Lucrări de Mozart – două sonate, cele 24 preludii op.28 de Chopin şi alte miniaturi, în final, un coral de Bach pe care-l cânta şi Dinu Lipatti.

Şi atunci am înţeles de ce sunt mulţi cei care-l consideră pe Sokolov “cel mai bun pianist în viaţă”, de ce sunt oameni care străbat lumea ca să-l asculte.

Pentru că, simplu spus, Sokolov este un altfel de pianist, deasupra timpului, a modelor, a vitezei, a lumescului în general. El vine din lumea Luceafărului lui Eminescu (că tot ne-am amintit de Eminescu în 15 ianuarie): perfecţiunea este izbitoare, rafinamentul, detaliul… Şicel mai bun pianist cu toate acestea, nimic nu este rece şi septic.

Da, este greu să descrii în cuvinte perfecţiunea…

Aşa că mai bine ascultaţi noul album care apare în 19 ianuarie 2015 la Deutsche Grammophon, disponibil şi în România aici şi aici.

Albumul va fi difuzat şi de Radio România Muzical, în două episoade, pe 19 şi 26 ianuarie, de la ora 19. Şi dacă v-a plăcut puteţi să-l votaţi în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015” de la http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/

Apropo, s-a ales şi Discul de muzică clasică al anului 2014, rezultat în urma voturilor din această campanie. Discul câştigător a fost înregistrat de pianista română Alina Azario. Voi reveni cu informaţii pe acest subiect.

Foto: Cel mai bun pianist în viaţă , Grigory Sokolov – wikipedia, facebook

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.