Cel mai îndrăgit festival al sașilor transilvăneni începe pe 8 august, cu acces gratuit pentru toate vârstele
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-indragit-festival-al-sasilor-transilvaneni-incepe-pe-8-august-cu-acces-gratuit-pentru-toate-varstele/

Cea de-a XII-a ediţie a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural şi etnologic al saşilor din Transilvania şi din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susţinere organizării acestui eveniment cultural.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2024

– Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al comunităților săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 în zece localități din Transilvania: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri;

– La ediția din acest an a festivalului sunt așteptați circa 10.000 de vizitatori atât din România, cât și din țări precum Germania, Austria, Olanda sau Statele Unite. Accesul este gratuit;

– Printre evenimentele cele mai așteptate se numără aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, unul dintre cele mai importante și mai impresionante monumente medievale din Transilvania, astăzi complet restaurată;

– Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare aflate la conducerea acestui stat de peste 200 de ani;

– De asemenea, Săptămâna Haferland va avea loc, în premieră, sub auspiciile Familiei Regale a României;

– Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundația The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizație care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani. Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh și la nivel național de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul își derulează activitatea în România de peste 10 ani. Prin dezvoltarea abilităților transferabile, creșterea nivelului de fitness, cultivarea sentimentului de aventură și voluntariat în comunitatea lor, programul Award îi ajută pe tineri să crească și să exceleze;

– Participanții la festival se vor putea bucura de vizitarea unor monumente istorice precum bisericile fortificate, a unor gospodării tradiționale (printre care proprietatea deținută la Viscri de Regele Charles), de concerte, baluri și spectacole cu muzică tradițională săsească, proiecții de film, conferințe cu public, expoziții, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, vizite la fermele și în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio și multe altele.

Săptămâna Haferland: o experiență imersivă în viața, tradițiile și cultura sașilor transilvăneni

Evenimentele organizate în cadrul festivalului vor avea loc în mai multe localități din Haferland (Țara Ovăzului, denumire istorică a regiunii care se întinde aproximativ între Brașov și Sighișoara), printre care se numără Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Această zonă, unde prezența sașilor este atestată de circa opt secole, este leagănul culturii rurale săsești din inima Transilvaniei, a cărei moștenire cuprinde un bogat patrimoniu etnografic și arhitectonic, cu exemple precum casele tradiționale săsești sau ansamblurile bisericilor fortificate din Saschiz și Viscri, acestea din urmă parte din patrimoniul mondial UNESCO.

La ediția din acest an a festivalului sunt așteptați circa 10.000 de vizitatori din România, dar și din țări precum Germania, Austria, Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii. Organizatorii au pregătit o serie de evenimente speciale pentru oaspeții de toate vârstele, astfel încât toți participanții să se simtă, pentru cele patru zile de festival, parte a comunității sașilor – cu vizite la bisericile fortificate și în gospodăriile tradiționale săsești, cu concerte și baluri cu muzică tradițională săsească, concerte de orgă, spectacole de dans popular, proiecții de film, conferințe cu public, expoziții de meșteșuguri și costume populare, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate, vizite la fermele și în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio și multe altele. Accesul este gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului.

Astfel, Săptămâna Haferland oferă ocazia unică de a lua contact pe viu cu civilizația rurală a sașilor din Transilvania, care se mai păstrează în prezent în zona satelor aflate între Sibiu, Brașov și Sighișoara. Dacă în aceste orașe prezența sașilor este azi mai puțin vizibilă din cauza emigrației și a modernizării urbane, în sate precum Criț, Viscri, Rupea sau Homorod și altele supraviețuiește o comunitate vie, cu sași care păstrează vechile tradiții. Regiunea Haferland și-a păstrat astfel nealterat caracterul rural, atrăgând în fiecare an mii de turiști care vin să viziteze și să se cazeze în gospodării tradiționale săsești.

Tema aleasă pentru această ediție a festivalului, „Istorie, tradiție și cultură. Ieri și azi în Haferland”, reflectă o aniversare de importanță majoră pentru istoria sașilor transilvăneni: sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, una dintre cele mai frumoase și mai mari fortificații medievale din Transilvania, eveniment care va avea loc chiar la Rupea, în ziua de duminică 11 august 2024. Printre evenimentele foarte așteptate ale acestei ediții se mai numără balul săsesc ce va avea loc la Criț, la care va concerta formația germană HighLife. De asemenea, în acest an se sărbătoresc 10 ani de la inaugurarea Casei Kraus, un reper turistic al zonei și totodată un concept care reunește un chalet și un centru de after school pentru copiii din medii defavorizate din împrejurimi.

Casa Princiară de Liechtenstein, alături de Haferland pentru al doilea an consecutiv

Apropierea dintre Casa Princiară von und zu Liechtenstein și țara noastră datează de la ediția precedentă a festivalului. În anul 2023, Săptămâna Haferland a avut loc sub înaltul patronaj al Prințului și Prințesei Alexander von und zu Liechtenstein, care au fost de altfel prezenți la concertul și ceremonia de final a festivalului, desfășurate la Criț. Prințul Alexander este fiul Prințului Philipp.

„Suntem profund onorați să avem din nou alături de noi Casa Princiară de Liechtenstein”, a declarat dl Michael Schmidt, președintele Fundației M&V Schmidt, co-organizatoare a festivalului. „Generozitatea Altețelor Sale Serenissime Prințul Philipp, Prințul și Prințesa Alexander von und zu Liechtenstein ne demonstrează cât de prețioasă este această moștenire unică a sașilor transilvăneni, un miracol al supraviețuirii unei culturi rurale de expresie germană la granița de est a Europei Centrale. Ne onorează, în egală măsură, bunăvoința Familiei Regale a României, sub auspiciile căreia se desfășoară în acest an Săptămâna Haferland, de a ne oferi prețiosul său sprijin, de o mare forță simbolică, în efortul nostru comun de a revitaliza această regiune.”

„Această apropiere dintre Casa Princiară de Liechtenstein și România a început, cum se întâmplă în multe povești frumoase, cu o întâlnire întâmplătoare pe care am avut-o cu Prințesa Astrid von und zu Liechtenstein, soția Prințului Alexander”, a declarat dna Veronica Schmidt, co-fondator și vicepreședinte al Fundației M&V Schmidt. „Am avut astfel șansa nesperată  de a-i prezenta Prințesei Astrid una dintre regiunile cele mai frumoase și mai autentice ale Transilvaniei și am fost onorată că Alteța Sa Serenissimă a acceptat să se implice în efortul de revitalizare a zonei. Sunt încântată că am putut juca un rol în această minunată poveste, în care își dau mâna generozitatea, noblețea, preocuparea pentru păstrarea moștenirii culturale și grija față de oamenii din Haferland. Aș dori, prin urmare, să le adresez Altețelor Sale Serenissime Prințului și Prințesei Alexander von und zu Liechtenstein, precum și Prințului Philipp, întreaga noastră gratitudine pentru sprijinul pe care ni-l acordă cu atâta generozitate pentru ca Haferlandul să renască.”

Fundația Duke of Edinburgh’s International Award, un nou partener al festivalului

Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundația The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizație care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 ani. Patronat la nivel global de ASR Ducele de Edinburgh și la nivel național de Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei Române, programul își derulează activitatea în România de peste 10 ani. Prin dezvoltarea abilităților transferabile, creșterea nivelului de fitness, cultivarea sentimentului de aventură și voluntariat în comunitatea lor, programul Award îi ajută pe tineri să crească și să exceleze.

Până astăzi, programul The Duke of Edinburgh’s International Award a implicat peste 12.000 de tineri și peste 3.000 de adulți voluntari, parteneri și operatori, care sunt în armonie cu interesele și provocările cu care tinerii de astăzi se confruntă, inclusiv școli, universități, cluburi sportive, organizații de tineret, centre de plasament și instituții de reeducare pentru tineri. La finalul participării lor în program, tinerii participă la o ceremonie publică de recunoaștere și primesc acreditare pentru activitățile de educație nonformală pe care le parcurg.

Deschiderea internațională a festivalului nu se limitează la colaborarea cu diaspora săsească din țările germanofone. O altă noutate pe care o aduce această ediție a evenimentului este prezența în Consiliul Director al Fundației M&V Schmidt a fostului ambasador britanic la București, dl Andrew Noble.

Săptămâna Haferland este un eveniment inițiat și organizat de Fundația M&V Schmidt și de Fundația Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizații fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.