Cel mai nebun spectacol din oraşul acesta
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nebun-spectacol-din-orasul-acesta/

8PT este un spaţiu artistic fără echivalent în capitala ţării noastre. Aici, pe Colţei 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru aşa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvenţional, curajos, nebuneşte.

Un articol de Andrei Crăciun|14 Decembrie 2015

Am fost să văd „Casting“, în regia lui Alex Nagy (foto sus), un spectacol intinerant, foarte modern textual, nu lipsit însă și de aportul clasic al domnului William Shakespeare însuși. Chiar dacă apartamentul este la etajul opt, numele acestei întreprinderi teatrale (unde nu se plătește, dar sunt mai mult decât bine-venite donațiile!) survine de la numărul de persoane pentru care se dă fiecare reprezentație în parte. Opt oameni. Niciodată mai mulți, niciodată mai puțini. Desigur, rațiunile de spațiu obligă la o asemenea intimitate. Efectul e bulversant.

Intri în hol, alături de ceilalți șapte spectatori, din hol vei intra în bucătărie, din bucătărie în sufragerie, din sufragerie în dormitor, din dormitor în baie, din baie înapoi în dormitor, din dormitor în sufragerie, din sufragerie în hol, din hol înapoi în bucătărie, din bucătărie iar în hol. E un carusel care nu este recomandat claustrofobilor. Dar chiar și ei ar putea face un efort să vadă “Casting” sau oricare alt spectacol de la 8PT. Este spectaculos, este inubliabil. Pur și simplu, nu ați mai trăit așa ceva.

Echipa tinerilor actori care fac posibil „Casting“ (Andreea C. Hristu, Miriam Rizea, Laur Drăgan, Mihai Hurduc, Radu Catană, Denisa Dogaru, Antonio-Tadeus Mincă) excelează la talent, dar asta, desigur, s-ar putea întâmpla – teoretic –  și pe scene totuși clasice. Aici vorbim despre o viziune, o viziune în care amprenta regizorală este teribil de puternică (iar Alex Nagy nu are decât douăzeci și cinci de ani, și tocmai de aceea). Ați mai văzut Shakespeare jucat într-o debara? Sau într-un colț de cameră, lângă calorifer? Sau chiar în microcosmosul băii? Acum, aveți unde.

tadeus

“Casting” nu este cel mai bun spectacol din orașul acesta (deși Laur Drăgan sau Denisa Dogaru au niște solo-uri excepționale), dar este cel mai încărcat de bunul delir al unei tinereți în care totul, absolut totul, se poate.

Am făcut cândva un interviu cu Alexandru Nagy, care în ciuda vârstei (avea pe-atunci douăzeci și trei de ani!) prezenta un crez artistic extrem de coerent. Îmi amintesc acea întâlnire. M-a încredințat că nu e deloc absurd să faci teatru absurd, mai ales în România, că teatrul se poate întâmpla oriunde, și m-a lăsat cu acest imperativ categoric: nu poți să îi spui unui copil de douăzeci de ani că e imposibil, nu e voie!

Mergeți la 8PT dacă vreți să călătoriți prin om așa cum treceți dintr-o cameră în alta într-un apartament, mergeți chiar dacă nu acesta este viitorul teatrului și o asemenea întâmplare va rămâne pentru totdeauna un experiment. Nu neglijați, de asemenea, forța onestității unui experiment. E posibil ca așa și numai așa să ajungeți aproape de libertatea pe care teatrul o mai poate deschide încă în cordul de om.

INFO

Spectacolul este o sumă de momente dramatice cu care actorii se prezintă la un casting. “Casting” e gândit de regizorul Alexandru Nagy, dar și de actori, fiind ceea ce se numește un “collective performance”. În afara textelor de William Shakespeare (fragmente din Regele Lear, Richard al III-lea, Macbeth, Othello), mai sunt prezente, printre altele, texte de Neil N. LaBute, Eric Bogosian sau Matei Vișniec.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Page 1 of 76512345...102030...Last »