Cel mai nou proiect marca Radu Afrim, la Naționalul ieșean: „Orașul cu fete sărace”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-proiect-marca-radu-afrim-la-nationalul-iesean-orasul-cu-fete-sarace/

La sfârşitul acestei săptămâni, la Teatrul Naţional Iaşi, va avea loc un eveniment de excepţie, sub inconfundabila semnătură a regizorului Radu Afrim: premiera spectacolului Oraşul cu fete sărace, pe 22 şi 23 februarie, de la ora 19:00, la Teatru³.

Un articol de Petre Ivan|21 februarie 2020

Proiectul pornește de la scenariul scris de Radu Afrim după nuvelele lui Radu Tudoran, din volumul omonim de debut, iar realizarea lui a fost sprijinită de scenograful Cosmin Florea, de Diana Roman care a asigurat aranjamentul vocal și pregătirea muzicală și de o extraordinară echipă de actori, care a reunit atât  nume consacrate ale trupei ieșene, cât și talentați absolvenți și studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu.

„e despre restituire.

a unei lucrări clasice  aproape uitate

din literatura română.

e despre reconstituire.

a unei atmosfere familiare și totuşi stranii.

e despre rescriere.

(vine în continuarea încercărilor mele cu Inimi cicatrizate după Max Blecher, Năpasta după Caragiale și Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu)

e despre regretul

că timpul trece peste atâtea pagini

sublime

de literatură veche

pe care aproape nimeni nu le mai deschide.

apoi e despre orașul ăsta cu fete sărace

dintr’o țară cu fete sărace

plină de poezie tristă.

o tristețe

fără sfârșit  ca

sărăcia  însăși.” (RADU AFRIM)

Orașul cu fete sărace este cel de-al șaselea proiect pe care Radu Afrim îl lucrează la Teatrul Național Iași. Prima colaborare cu trupa de aici a avut loc în 2011, când a montat piesa dramaturgului rus Oleg Bogaev, Dawn-Way, la Teatru³. După succesul avut cu acest spectacol, au urmat: Visul unei nopți de vară de Shakespeare (Teatru³, 2012), Femeia mării după Henrik Ibsen (Sala Mare, 2014), Măcelăria lui Iov de Fausto Paravidino (Teatru³, 2017) și Dansul Delhi, piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev (Teatru³, 2019). La finalul anului trecut, Premiul Aristizza Romanescu, acordat de Academia Română pentru cele mai reprezentative montări ale anului 2017,  a revenit spectacolului Măcelăria lui Iov.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 2, 3, 6 și 15 martie, ora 19:00, Teatru³. Bilete: Agenția Teatrală, teatrulnationaliasi.roentertix.romyticket.ro.

scenariu după nuvelele lui Radu Tudoran 

regie, scenariu și univers sonor: Radu Afrim   

scenografie: Cosmin Florea

aranjament vocal, pregătire muzicală, pian: Diana Roman

asistent de regie: Alexandra Vieru 

distribuție: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu

Foto: Iulian Ursachi

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Miercuri, 25 martie 2015, de la ora 19:00, la Tetarul Metropolis se joacă „Cine e fazanul?” de Georges Feydeau. Spectacolul, susţinut de viitorii absolvenți ai Facultății de Teatru, face parte din acordul de parteneriat dintre UNATC „I. L. Caragiale” și Teatrul Metropolis. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

23
/03
/15

Scriitoarea Aurora Liiceanu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

23
/03
/15

Sunt un vultur… Nu încape îndoială… Zbor înalt, fără eforturi prea mari și îmi permit să mă las pe aripile vântului să mă poarte în voia mofturilor sale nemărginite…

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.