Cel mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt se lansează la Baia Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-volum-al-seriei-de-autor-n-steinhardt-se-lanseaza-la-baia-mare/

Astăzi, de la ora 12.00, la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea celui mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt, ,,Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra neizbânzii’’, apărut recent la Editura Polirom.

Un articol de Andrada Văsii|29 iulie 2013

Astăzi, de la ora 12.00, la Catedrala Episcopală „Sfînta Treime“ din Baia Mare va avea loc lansarea celui mai nou volum al seriei de autor N. Steinhardt, „Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra neizbânzii“, apărut recent la Editura Polirom.

„Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra neizbânzii“, apărut în coeditare cu Mănăstirea „Sfînta Ana“, Rohia, este disponibil şi în format electronic.

Descoperit după moartea lui N. Steinhardt, „Călătoria unui fiu risipitor’’, i-a surprins pe cei obişnuiţi cu volumele de critică literară sau cu accente memorialistice ale acestuia. Departe de a face referire la cunoscutul episod biblic, scrierea e una de ficţiune.

Romanul povesteşte călătoria unui „copil modern“ în propria familie: un tânăr evreu relatează aventurile rudelor şi prietenilor săi burghezi – personaje ciudate, adesea nu tocmai morale. Acest periplu al protagonistului în căutarea unui timp pierdut e un prilej pentru a descrie fascinante scene de salon, dar şi pentru a satiriza înalta societate.

N. Steinhardt- lansare la Baia Mare

Un volum diferit

Scris înainte de convertirea autorului la ortodoxie, „Eseu romanţat asupra neizbânzii“ a fost comparat adesea cu fanteziile narative ale lui Mateiu I. Caragiale sau Ionel Teodoreanu. Structura cronologică şi cugetările despre firea omului, despre idealurile sau temerile sale şi despre felul în care îşi poate depăşi condiţia anticipează „Jurnalul fericirii“.

Scriitor şi publicist, condamnat politic şi monah ortodox, atras în egală măsură de literatură şi muzică, de teologie şi drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de primă mărime ale culturii româneşti.

Foto credit: Polirom, Wikipedia

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.