Cel mai recent roman al lui Murakami, catalogat drept „indecent” în Hong Kong
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-roman-al-lui-murakami-catalogat-drept-indecent-in-hong-kong/

Cel mai recent roman al celebrului scriitor japonez Haruki Murakami, „Killing Commendatore”, a fost catalogat drept „indecent” de comisia de cenzură din Hong Kong, iar o petiţie prin care este criticată această decizie, în numele libertăţii de expresie, a fost iniţiată.

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2018

Decizia comisiei de cenzură implică faptul că romanul nu poate fi vândut minorilor şi că nu poate fi comercializat decât într-un ambalaj sigilat, cu mesaje de avertizare.

Oricine încalcă legea poate fi amendat cu suma de 1.270 de dolari şi poate primi o pedeapsă de şase luni în închisoare.

Peste 2.100 de rezidenţi au semnat petiţia iniţiată online, joi, de 21 de grupuri de activişti pentru libertatea de expresie. Textul vorbeşte despre faptul că această decizie ar putea afecta serios sectoarele de publishing şi cultural din Hong Kong.

Aceasta nu este prima dată când comisia de cenzură ia o decizie controversată. În 1995, imaginea statuii lui David de Michelangelo apărută într-o reclamă într-un ziar a fost catalogată drept indecentă.

În 2014, scriitorul japonez Haruki Murakami, renumit pentru discreţia sa, şi-a exprimat sprijinul faţă de tinerii protestatari pro-democraţie din Hong Kong.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi străine.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „1Q84”, „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”.

Romanul „Uciderea comandorului” vorbeşte despre un pictor în vârstă de treizeci şi şase de ani, de-abia divorţat, care se mută într-o casă singuratică şi izolată de oraş, pe vârful unui munte, pe care i-o încredinţează un amic, fiul celebrului pictor nihonga Tomohiko Amada, potrivit site-ului editurii Polirom.

Boemă, cu grădină şi-n mijlocul pădurii, casa pare locul ideal ca tânărul pictor să o ia de la capăt, nefăcând altceva decât să picteze şi încercând să lase în urmă criza de inspiraţie. Numai că, la scurtă vreme după ce hotărăşte să renunţe la tablourile pe care le pictează pentru bani, primeşte în schimbul unei sume uriaşe o comandă de portret din partea unui personaj misterios.

Acesta din urmă se conturează ca o apariţie deloc întâmplătoare în viaţa pictorului. Aşa cum nu pare să fie întâmplător nici momentul când pictorul găseşte, înfăşurat în hârtie şi ascuns privirii tuturor, un tablou straniu aparţinând stăpânului casei, înfăţişînd scene bizare inspirate din opera lui W. A. Mozart „Don Giovanni”.

Foto: Haruki Murakami – facebook

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.