Cel mai scandalos film proiectat vreodată la Sundance, la Club Control. American IFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-scandalos-film-proiectat-vreodata-la-sundance-la-club-control-american-iff/

American Independent Film Festival propune anul acesta proiecţii şi evenimente şi în afara sălilor de cinematograf. Pe lângă filmele de la Cinema PRO şi Cinema Muzeul Țăranului, duminică, 29 aprilie, de la 20:30, în clubul Control, va rula „Kuso”, film prezentat în premieră mondială la Sundance, în 2017.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2018

Catalogat drept cel mai mare “splat” de la Sundance 2017, descris de Pitchfork „cel mai groaznic film de body-horror realizat vreodată”, o „fantezie scatologică” de Variety și „transgresivă” de Playlist, KUSO este într-adevar unul dintre cele mai ciudate și impresionante filme de debut.

Într-un Los Angeles post-apocaliptic, lovit de un cutremur devastator, Steven Ellison (Flying Lotus) reunește patru povești ale unor oameni încadrați la extrema excentricității: un cuplu care își explorează dorințele și fanteziile conjugale, escapadele zilnice în pădure ale unui student care se împrietenește cu o creatură extraterestră, misterioasă, un Hip Hop MC care trăiește cu doi extratereștri și descoperă că este însărcinată și astfel se duce la o clinică condusă de George Clinton (Parliament Funkadelic) pentru a rezolva problema, respectiv o femeie îngropată în subteran care își caută copilul.

Singular în viziune, psihedelic în execuție și demonstrând o inteligență subversivă, KUSO este o experiență de neratat.

 

Astfel, Troma Studios și frații Kuchar au realizat un film care pare inspirat din Hieronymous Bosch, un melanj de live-action cu animații CGI, colaje dadaiste, în care secreții corporale, deviații psihologice sau sexuale se îmbină cu o viziune cinematografică suprarealistă, abstractă și singulară.American IFF

Flying Lotus este strănepotul lui Alice și John Coltrane, artist remarcat prin albumele sale lansate la label-ul Warp Records (Los Angeles 2008, Cosmogramma 2010, You’re Dead 2014). Acesta a contribuit la coloana sonoră a scurtmetrajului Blade Runner Blackout 2022 (o extensie a filmului lui Denis Villeneuve). În film apare și legendarul musician George Clinton de la Parliament Funkadelic.

Filmul a avut premiera la Sundance Film Festival, unde a stârnit controverse, mulți oameni din sală nerezisntând până la final (Verge Magazine l-a descris ca fiind “cel mai scandalos film făcut vreodată”).

Proiecția va fi introdusă de Andrei Tănăsescu, critic de film și selector AmericanIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

American Independent Film Festival are loc în perioada 27 aprilie – 3 mai, la Cinema Pro din București și la sala Studio Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român. Anul acesta va avea loc și o primă ediție regională la Arad, între 27 și 29 aprilie.

Programul proiecțiilor și noutăți despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest).

Bilete și revzervări la proiecțiile gratuite sunt disponibile pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Foto: American IFF, KUSO – www.facebook.com/AmericanIFF/

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.