Cele mai absurde, ciudate și curioase cercetări ale anului. Ig Nobel Prizes 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-absurde-ciudate-si-curioase-cercetari-ale-anului-ig-nobel-prizes-2016/

Laureaţi ai premiilor Nobel s-au reunit în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor ”anti-Nobel”, pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului. Este sexualitatea unui şobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate? În fiecare an, comitetul “Ig Nobel Prizes” acordă aceste premii pentru cercetări ”care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”

Un articol de Petre Ivan|23 Septembrie 2016

La ceremonia desfășurată joi seara la Cambridge (nord-estul Statelor Unite), în campusul prestigioasei universități Harvard, premiul la categoria reproducere a mers la un cercetător de la Universitatea din Cairo, Ahmed Shafik, pentru studiile sale privind sexualitatea șobolanilor care poartă pantaloni.

Studiul, care a fost publicat în 1993, a concluzionat că un șobolan care poartă pantaloni ce conțin poliester este mai puțin activ sexual, decât cei care poartă pantaloni făcuți doar din lână sau bumbac. Cercetătorul a murit în 2007.

BIOLOGIE

Printre cei zece laureați, a fost de asemenea recompensat, la categoria biologie, britanicul Thomas Thwaites, care a petrecut trei zile în pielea unei capre.

El a fabricat proteze care i-au permis să meargă mult timp în patru labe, cu mișcări comparabile cu cele ale unei capre, inclusiv în pantă, deoarece și-a realizat experiența în Alpii elvețieni. De asemenea, el a mâncat iarbă, fiartă la oala sub presiune, în timpul experienței sale de trei zile.

Thomas Thwaites a împărțit premiul cu un alt bărbat devenit animal, britanicul Charles Foster, care a încercat să imite stilul de viață al mai multor animale — viezure, vulpe, cerb, vidră și pasăre.

ECONOMIE

La categoria economie, premiul anti-Nobel a fost atribuit unei echipe de trei cercetători — doi neozeelandezi și un britanic, care s-au interesat de personalitatea pietrelor.

Ei au încercat să aplice unor bucăți de piatră conceptul din marketing numit personalitatea brandului, care constă în a atribui unor etichete trăsături ale personalității umane.

Studiul a demonstrat că oameni aduși în contact cu pietrele le-ar putea atribui acestora caracteristici ale personalității umane. Cercetătorii au ajuns la concluzia că noțiunea de personalitate de brand ar trebui să fie abordată cu multă precauție.

PSIHOLOGIE

Un grup ce cercetători din Statele Unite, Canada, Germania, Belgia și Olanda a câștigat premiul pentru psihologie, pentru că au întrebat 1000 de mitomani cât de des au mințit pe parcursul vieții lor și au evaluat cât de bine au mințit.

MEDICINĂ

Premiul pentru medicină a fost acordat unor oameni de știință germani care au descoperit că o mâncărime pe partea stângă a corpului poate fi calmată prin scărpinare pe partea dreaptă în timp ce ne uităm în oglindă.ig nobel

FIZICĂ

Premiul pentru fizică a fost acordat unor cercetători din Ungaria, Spania, Suedia și Elveția, care au constatat că tăunii sunt mai puțin atrași de caii albi și că libelulele sunt atrase în mod fatal de pietre funerare negre.

LITERATURĂ

Premiul pentru literatură a mers la un autor suedez, Fredrik Sjoberg, care a scris o trilogie despre colectarea muștelor.

PACE

Premiul pentru pace a fost acordat cercetătorului canadian Gordon Pennycook și colegilor acestuia pentru lucrarea intitulată “On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit”.

PERCEPŢIE

Premiul de percepție a revenit cercetătorilor japonezi Atsuki Higashiyama și Kohei Adachi, pentru a fi investigat dacă lucrurile arată diferit atunci când te apleci și le vizualizezi printre picioare.

CHIMIE – Cel mai surprinzător câștigător al premiilor anti-Nobel

Cel mai surprinzător câștigător al premiilor anti-Nobel a fost la categoria chimie — compania Volkswagen. În absența unui reprezentant, constructorul german a fost răsplătit pentru că “a rezolvat problema emisiilor excesive auto care produc (…) mai puține emisii de fiecare dată când mașinile sale sunt testate”.

Ig Nobels au fost inspirate de revista americană de știință și umor ”Annals of Improbable Research”. Ca în fiecare an, premiile au fost remise de laureați adevărați ai premiului Nobel. La ceremonia de joi au participat patru dintre ei — chimistul Dudley Herschbach, economistul Eric Maskin, dr Rich Roberts și fizicianul Roy Glauber.

Câștigătorii premiilor anti-Nobel au primit un trofeu în forma unui ceas mare, precum și o bancnotă de zece trilioane de dolari din Zimbabwe, care valorează mai puțin decât un eurocent.

Foto: Ig Nobel Prizes 2016 – facebook

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

22
/02
/19

Toate problemele par să fi înghețat sub stratul uriaș de zăpadă în acest orășel nordic. Nels Coxman (Liam Neeson), cetățean model și familist convins, este pus la grea încercare în momentul în care fiul sau este găsit mort în circumstanțe foarte misterioase.

21
/02
/19

Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht, spectacolul montat de regizorul Andrei Şerban la Teatrul Bulandra, rămâne o parabolă grăitoare despre „omul nou”. I-am putea spune la fel de bine „omul contemporan” sau într-o formulă deja consacrată, „omul recent”.

21
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Cu „The Favourite” (2018), grecul Yorgos Lanthimos se instalează confortabil în zona mainstream a cinema-ului de autor. Este cel mai puțin perturbator film al său și, probabil, cel mai relaxat, chiar dacă sunt prezente toate mărcile sale stilistice. O lejeritate și o lipsă de încrâncenare binevenite.

21
/02
/19

“Charleston” (regia Andrei Crețulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Șerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeții 2” (regia Stere Gulea) și “Pororoca” (regia Constantin Popescu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film. Câstigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 20.00, pe Film Now.

21
/02
/19

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziției „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

21
/02
/19

Violonistul LIVIU PRUNARU, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694 – va putea fi aplaudat la Sala Radio, într-un concert extraordinar în care se va afla într-o dublă ipostază: de solist și... dirijor!

21
/02
/19

Apoi, lucrurile au luat o întorsătură nedorita. Tati a descoperit că durerile constante pe care le resimtise in ultimele zile in zona toracelui erau semnul unei boli grave, apărută pe fondul stresului și imunității scăzute.

21
/02
/19

De‑acum eram tot timpul împreună, titirelul, mama, tata şi cu mine, titirelul cu toanele lui, noi, ceilalţi trei, cu nelinistile și micile noastre bucurii.

Page 1 of 77812345...102030...Last »