Cele mai absurde, ciudate și curioase cercetări ale anului. Ig Nobel Prizes 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-absurde-ciudate-si-curioase-cercetari-ale-anului-ig-nobel-prizes-2016/

Laureaţi ai premiilor Nobel s-au reunit în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor ”anti-Nobel”, pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului. Este sexualitatea unui şobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate? În fiecare an, comitetul “Ig Nobel Prizes” acordă aceste premii pentru cercetări ”care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”

Un articol de Petre Ivan|23 Septembrie 2016

La ceremonia desfășurată joi seara la Cambridge (nord-estul Statelor Unite), în campusul prestigioasei universități Harvard, premiul la categoria reproducere a mers la un cercetător de la Universitatea din Cairo, Ahmed Shafik, pentru studiile sale privind sexualitatea șobolanilor care poartă pantaloni.

Studiul, care a fost publicat în 1993, a concluzionat că un șobolan care poartă pantaloni ce conțin poliester este mai puțin activ sexual, decât cei care poartă pantaloni făcuți doar din lână sau bumbac. Cercetătorul a murit în 2007.

BIOLOGIE

Printre cei zece laureați, a fost de asemenea recompensat, la categoria biologie, britanicul Thomas Thwaites, care a petrecut trei zile în pielea unei capre.

El a fabricat proteze care i-au permis să meargă mult timp în patru labe, cu mișcări comparabile cu cele ale unei capre, inclusiv în pantă, deoarece și-a realizat experiența în Alpii elvețieni. De asemenea, el a mâncat iarbă, fiartă la oala sub presiune, în timpul experienței sale de trei zile.

Thomas Thwaites a împărțit premiul cu un alt bărbat devenit animal, britanicul Charles Foster, care a încercat să imite stilul de viață al mai multor animale — viezure, vulpe, cerb, vidră și pasăre.

ECONOMIE

La categoria economie, premiul anti-Nobel a fost atribuit unei echipe de trei cercetători — doi neozeelandezi și un britanic, care s-au interesat de personalitatea pietrelor.

Ei au încercat să aplice unor bucăți de piatră conceptul din marketing numit personalitatea brandului, care constă în a atribui unor etichete trăsături ale personalității umane.

Studiul a demonstrat că oameni aduși în contact cu pietrele le-ar putea atribui acestora caracteristici ale personalității umane. Cercetătorii au ajuns la concluzia că noțiunea de personalitate de brand ar trebui să fie abordată cu multă precauție.

PSIHOLOGIE

Un grup ce cercetători din Statele Unite, Canada, Germania, Belgia și Olanda a câștigat premiul pentru psihologie, pentru că au întrebat 1000 de mitomani cât de des au mințit pe parcursul vieții lor și au evaluat cât de bine au mințit.

MEDICINĂ

Premiul pentru medicină a fost acordat unor oameni de știință germani care au descoperit că o mâncărime pe partea stângă a corpului poate fi calmată prin scărpinare pe partea dreaptă în timp ce ne uităm în oglindă.ig nobel

FIZICĂ

Premiul pentru fizică a fost acordat unor cercetători din Ungaria, Spania, Suedia și Elveția, care au constatat că tăunii sunt mai puțin atrași de caii albi și că libelulele sunt atrase în mod fatal de pietre funerare negre.

LITERATURĂ

Premiul pentru literatură a mers la un autor suedez, Fredrik Sjoberg, care a scris o trilogie despre colectarea muștelor.

PACE

Premiul pentru pace a fost acordat cercetătorului canadian Gordon Pennycook și colegilor acestuia pentru lucrarea intitulată “On the Reception and Detection of Pseudo-Profound Bullshit”.

PERCEPŢIE

Premiul de percepție a revenit cercetătorilor japonezi Atsuki Higashiyama și Kohei Adachi, pentru a fi investigat dacă lucrurile arată diferit atunci când te apleci și le vizualizezi printre picioare.

CHIMIE – Cel mai surprinzător câștigător al premiilor anti-Nobel

Cel mai surprinzător câștigător al premiilor anti-Nobel a fost la categoria chimie — compania Volkswagen. În absența unui reprezentant, constructorul german a fost răsplătit pentru că “a rezolvat problema emisiilor excesive auto care produc (…) mai puține emisii de fiecare dată când mașinile sale sunt testate”.

Ig Nobels au fost inspirate de revista americană de știință și umor ”Annals of Improbable Research”. Ca în fiecare an, premiile au fost remise de laureați adevărați ai premiului Nobel. La ceremonia de joi au participat patru dintre ei — chimistul Dudley Herschbach, economistul Eric Maskin, dr Rich Roberts și fizicianul Roy Glauber.

Câștigătorii premiilor anti-Nobel au primit un trofeu în forma unui ceas mare, precum și o bancnotă de zece trilioane de dolari din Zimbabwe, care valorează mai puțin decât un eurocent.

Foto: Ig Nobel Prizes 2016 – facebook

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 76512345...102030...Last »