Cele mai apreciate filme din selecția Pelicam 2019 ajung la București între 15 și 17 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-apreciate-filme-din-selectia-pelicam-2019-ajung-la-bucuresti-intre-15-si-17-noiembrie/

Filmele care au obţinut premii şi aprecieri la cea de-a opta ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (Tulcea) se văd şi la Bucureşti între 15 şi 17 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco: Retrospectiva Pelicam 2019.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

În programul Retrospectivei Pelicam se vor regăsi documentare de mediu din toată lumea, lansate recent, care au stimulat discuții și dezbateri privind modul în care ne raportăm la natură. Prezentate în premieră națională la Tulcea, filmele pot fi revăzute în România doar în cadrul Retrospectivei Pelicam.

Vineri, 15 noiembrie, spectatorii vor putea viziona filme precum Askania Reserve / Rezervația Askania, care a obținut o mențiune specială la festivalul Pelicam, reușind cu originalitate să surprindă relația dintre oameni și animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică, și Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit, un film-fenomen prezentat la Festivalul de Film de la Cannes în 2018, despre mișcările activiste ale tinerilor din toată lumea pentru protejarea mediului, votat de cel mai tânăr juriu din festival drept câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives.

Sâmbătă, 16 noiembrie, publicul va putea urmări Time of Forests, un film relevant în contextul marșului pentru păduri care a avut loc zilele trecute în orașe din toată țara, documentarul arătând ce se întâmplă cu pădurile din Franța, peisaje idilice și pline de energie, la fel ca cele de la noi, care de ani buni trec printr-o industrializare agresivă. Tot sâmbătă va fi proiectat și marele câștigător al ediției 2019 Pelicam, Anote’s Ark, nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance, a cărui poveste surprinde încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său – insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Duminică, 17 noiembrie, în programul filmelor se va regăsi The Pit / Groapa, un documentar de debut recompensat cu Premiul dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră (Black Sea Docs), portretul comunității bulgare din Varna, unde un spa de lângă mare, numit de localnici “groapa”, devine un simbol pentru amprenta sentimentală a trecutului, și Welcome to Sodom / Bun venit în Sodoma, poate cel mai emoționant film din selecția Pelicam de anul acesta, care te va face să regândești modul în care te raportezi la device-urile electronice, filmul punând în lumina reflectoarelor ce se întâmplă cu toate telefoanele smartphone, cu laptop-urile, tabletele și alte electronice care nu mai sunt la modă și au trecut în uitare.

Duminică va putea fi vizionat și The Human Element / Elementul Uman, un documentar co-produs de unul dintre cei mai renumiți fotografi de mediu din lume: James Balog, ale cărui fotografii au inspirat o privire mai focalizată asupra schimbărilor climatice. Cele 4 elemente naturale ale planetei: apă, aer, pământ, foc, sunt surprinse în relația lor electrizantă cu cel de-al cincilea element – omul, care le modifică ireversibil.

Biletele, în valoare de 15 lei, se achiziționează de pe site-ul eventbook.ro (Retrospectiva Pelicam 2019), de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din rețeaua Eventbook sau de la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Detalii pe site și Facebook.

Retrospectiva Pelicam la București este un proiect Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, organizat de Asociația Les Herbes Folles.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Sponsori: Biodeck, Allio Group România.

Parteneri instituționali: Institutul Francez, Organizația Internațională a Francofoniei, Forumul cultural austriac.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevărul, Agerpres, Cinemagia, IQads, Glamour România, Ziarul Metropolis.

Parteneri: Fundația pentru parteneriat, Saga Film, Nanochem, Ursus, Cinelab România, Digidemat, Greenpeace România, The Green Film Network (GFN).

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.