Cele mai apreciate filme din selecția Pelicam 2019 ajung la București între 15 și 17 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-apreciate-filme-din-selectia-pelicam-2019-ajung-la-bucuresti-intre-15-si-17-noiembrie/

Filmele care au obţinut premii şi aprecieri la cea de-a opta ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (Tulcea) se văd şi la Bucureşti între 15 şi 17 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco: Retrospectiva Pelicam 2019.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

În programul Retrospectivei Pelicam se vor regăsi documentare de mediu din toată lumea, lansate recent, care au stimulat discuții și dezbateri privind modul în care ne raportăm la natură. Prezentate în premieră națională la Tulcea, filmele pot fi revăzute în România doar în cadrul Retrospectivei Pelicam.

Vineri, 15 noiembrie, spectatorii vor putea viziona filme precum Askania Reserve / Rezervația Askania, care a obținut o mențiune specială la festivalul Pelicam, reușind cu originalitate să surprindă relația dintre oameni și animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică, și Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit, un film-fenomen prezentat la Festivalul de Film de la Cannes în 2018, despre mișcările activiste ale tinerilor din toată lumea pentru protejarea mediului, votat de cel mai tânăr juriu din festival drept câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives.

Sâmbătă, 16 noiembrie, publicul va putea urmări Time of Forests, un film relevant în contextul marșului pentru păduri care a avut loc zilele trecute în orașe din toată țara, documentarul arătând ce se întâmplă cu pădurile din Franța, peisaje idilice și pline de energie, la fel ca cele de la noi, care de ani buni trec printr-o industrializare agresivă. Tot sâmbătă va fi proiectat și marele câștigător al ediției 2019 Pelicam, Anote’s Ark, nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance, a cărui poveste surprinde încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său – insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Duminică, 17 noiembrie, în programul filmelor se va regăsi The Pit / Groapa, un documentar de debut recompensat cu Premiul dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră (Black Sea Docs), portretul comunității bulgare din Varna, unde un spa de lângă mare, numit de localnici “groapa”, devine un simbol pentru amprenta sentimentală a trecutului, și Welcome to Sodom / Bun venit în Sodoma, poate cel mai emoționant film din selecția Pelicam de anul acesta, care te va face să regândești modul în care te raportezi la device-urile electronice, filmul punând în lumina reflectoarelor ce se întâmplă cu toate telefoanele smartphone, cu laptop-urile, tabletele și alte electronice care nu mai sunt la modă și au trecut în uitare.

Duminică va putea fi vizionat și The Human Element / Elementul Uman, un documentar co-produs de unul dintre cei mai renumiți fotografi de mediu din lume: James Balog, ale cărui fotografii au inspirat o privire mai focalizată asupra schimbărilor climatice. Cele 4 elemente naturale ale planetei: apă, aer, pământ, foc, sunt surprinse în relația lor electrizantă cu cel de-al cincilea element – omul, care le modifică ireversibil.

Biletele, în valoare de 15 lei, se achiziționează de pe site-ul eventbook.ro (Retrospectiva Pelicam 2019), de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din rețeaua Eventbook sau de la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Detalii pe site și Facebook.

Retrospectiva Pelicam la București este un proiect Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, organizat de Asociația Les Herbes Folles.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Sponsori: Biodeck, Allio Group România.

Parteneri instituționali: Institutul Francez, Organizația Internațională a Francofoniei, Forumul cultural austriac.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevărul, Agerpres, Cinemagia, IQads, Glamour România, Ziarul Metropolis.

Parteneri: Fundația pentru parteneriat, Saga Film, Nanochem, Ursus, Cinelab România, Digidemat, Greenpeace România, The Green Film Network (GFN).

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.