Cele mai apreciate filme din selecția Pelicam 2019 ajung la București între 15 și 17 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-apreciate-filme-din-selectia-pelicam-2019-ajung-la-bucuresti-intre-15-si-17-noiembrie/

Filmele care au obţinut premii şi aprecieri la cea de-a opta ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (Tulcea) se văd şi la Bucureşti între 15 şi 17 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco: Retrospectiva Pelicam 2019.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

În programul Retrospectivei Pelicam se vor regăsi documentare de mediu din toată lumea, lansate recent, care au stimulat discuții și dezbateri privind modul în care ne raportăm la natură. Prezentate în premieră națională la Tulcea, filmele pot fi revăzute în România doar în cadrul Retrospectivei Pelicam.

Vineri, 15 noiembrie, spectatorii vor putea viziona filme precum Askania Reserve / Rezervația Askania, care a obținut o mențiune specială la festivalul Pelicam, reușind cu originalitate să surprindă relația dintre oameni și animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică, și Youth Unstoppable / Tinerețe de neoprit, un film-fenomen prezentat la Festivalul de Film de la Cannes în 2018, despre mișcările activiste ale tinerilor din toată lumea pentru protejarea mediului, votat de cel mai tânăr juriu din festival drept câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives.

Sâmbătă, 16 noiembrie, publicul va putea urmări Time of Forests, un film relevant în contextul marșului pentru păduri care a avut loc zilele trecute în orașe din toată țara, documentarul arătând ce se întâmplă cu pădurile din Franța, peisaje idilice și pline de energie, la fel ca cele de la noi, care de ani buni trec printr-o industrializare agresivă. Tot sâmbătă va fi proiectat și marele câștigător al ediției 2019 Pelicam, Anote’s Ark, nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance, a cărui poveste surprinde încercările lui Anote Tong, fostul președinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său – insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Duminică, 17 noiembrie, în programul filmelor se va regăsi The Pit / Groapa, un documentar de debut recompensat cu Premiul dedicat filmelor realizate în țările cu deschidere la Marea Neagră (Black Sea Docs), portretul comunității bulgare din Varna, unde un spa de lângă mare, numit de localnici “groapa”, devine un simbol pentru amprenta sentimentală a trecutului, și Welcome to Sodom / Bun venit în Sodoma, poate cel mai emoționant film din selecția Pelicam de anul acesta, care te va face să regândești modul în care te raportezi la device-urile electronice, filmul punând în lumina reflectoarelor ce se întâmplă cu toate telefoanele smartphone, cu laptop-urile, tabletele și alte electronice care nu mai sunt la modă și au trecut în uitare.

Duminică va putea fi vizionat și The Human Element / Elementul Uman, un documentar co-produs de unul dintre cei mai renumiți fotografi de mediu din lume: James Balog, ale cărui fotografii au inspirat o privire mai focalizată asupra schimbărilor climatice. Cele 4 elemente naturale ale planetei: apă, aer, pământ, foc, sunt surprinse în relația lor electrizantă cu cel de-al cincilea element – omul, care le modifică ireversibil.

Biletele, în valoare de 15 lei, se achiziționează de pe site-ul eventbook.ro (Retrospectiva Pelicam 2019), de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din rețeaua Eventbook sau de la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Detalii pe site și Facebook.

Retrospectiva Pelicam la București este un proiect Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, organizat de Asociația Les Herbes Folles.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Sponsori: Biodeck, Allio Group România.

Parteneri instituționali: Institutul Francez, Organizația Internațională a Francofoniei, Forumul cultural austriac.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Adevărul, Agerpres, Cinemagia, IQads, Glamour România, Ziarul Metropolis.

Parteneri: Fundația pentru parteneriat, Saga Film, Nanochem, Ursus, Cinelab România, Digidemat, Greenpeace România, The Green Film Network (GFN).

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.