Cele mai bune animații internaționale, înscrise în competiția Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-animatii-internationale-inscrise-in-competitia-animest-2015/

Anim’est sărbătoreşte în octombrie un deceniu de existenţă, iar dimensiunea festivă a acestei ediţii se regăseşte nu doar în seria de proiecţii speciale şi petreceri cu temă muzicală ce vor încălzi atmosfera pe tot parcursul festivalului, ci şi în titlurile selectate în competiţiile de anul acesta.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2015

Cele mai spectaculoase filme de animație, recompensate recent cu cele mai prestigioase premii ale industriei, vin să își completeze palmaresul la București, spre deliciul publicului prezent la cea de-a 10-a ediție.

Cinci titluri de lungmetraj proaspete, ce au făcut deja turul unor festivaluri importante, au fost selectate în competiția Anim’est de anul acesta.

Pe lista scurtă se regăsește animația japoneză Jobanni no shima /Giovanni’s island (r. Mizuho Nishikubo), selectată la Fantasia, Moscova și Zagreb, și distinsă cu Mențiunea Specială a juriului la Annecy.

Animația desenată de mână aduce în atenția publicului un crâmpei necunoscut de istorie a Japoniei, ilustrând povestea a doi puști ce sunt nevoiți să părăsească insula Shikotan, unde au copilărit, când aceasta este ocupată ilegal de Rusia, după cel de-al Doilea Război Mondial. Narațiunea realistă se împletește cuceritor cu faptele filtrate de imaginația de copil, animația fiind destinată publicului de toate vârstele.

Animatorul ceh Jan Balej, câștigătorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animație la ediția Anim’est din 2007, revine anul acesta cu un nou titlu: Malá z rybárny / Little from the Fish Shop, o adaptare modernă, pe gustul publicului adult, după „Mica sirenă” a lui Hans Christian Andersen. O desfătare pentru amatorii de stop-motion, animația urmărește îndeaproape firul narativ al poveștii clasice, însă îl transpune în prezent și îl presară cu dileme morale specifice zilelor noastre.

Din Spania sosește la Anim’est debutul în lungmetraj al lui Samuel Ortí Martí (cunoscut drept Sam), un stop-motion cu plastilină numit Pos Eso / Possessed. Este o comedie neagră cu accente horror, destinată, de asemena, publicului adult, despre o dansatoare de flamenco faimoasă, ce încearcă să își salveze fiul posedat de forțe malefice.

Un alt lungmetraj de debut a fost selectat în competiția festivalului anul acesta: Adama, în regia francezului Simon Rouby, prezent în competiția studențească a ediției Anim’est din 2007 cu scurtmetrajul de diplomă Le Presage. Filmul, nominalizat la Marele Premiu la Annecy anul acesta, îmbină într-o manieră inovatoare animația 2D și 3D, pentru a ilustra povestea micuțului african Adama, care pornește în căutarea fratelui său în Europa Primului Război Mondial.

Giovanni's island japan soviet union animation

Competiția de lungmetraj este completată de Tout en haut du monde / Long Way North (r. Rémi Chayé), o producție Sacrebleu, studioul invitat la Anim’est în 2010. Animația predominant 2D votată, anul acesta, drept favorita publicului la Festivalul Internaţional de Film de Animație de la Annecy, prezintă povestea unei tinere aristocrate ce trăiește în Saint-Petersburg la sfârșitul secolului al XIX-lea, un scenariu ce amintește de celebrul Doctor Jivago, al lui David Lean.

1207 de scurtmetraje din peste 60 de țări s-au înscris, anul acesta, în competiția pentru Marele Trofeu Anim’est.

Publicul va avea ocazia să vizioneze o selecție a celor mai bune titluri dintre acestea, între care Ernie Biscuit, cea mai recentă producție a lui Adam Elliot, regizorul filmelor Mary and Max și Harvey Krumpet, A single Life, animația olandeză nominalizată anul acesta la premiul Oscar, Sonámbulo / The Sleepwalker, ultima adiție din portofoliul animatorului canadian Theodore Ushev, Splintertime, cel mai recent scurtmetraj al artistului olandez Rosto, fost membru al juriului Anim’est, World of Tomorrow, câștigătorul Marelui Premiu la Sundance, în regia lui Don Hertzfeldt, Mi ne mozhem zhit bez kosmosa /  We Can’t Live Without Cosmos, animația câștigătoare a Marelui Premiu la Annecy, în regia rusului Konstantin Bronzit, sau L’attesa del maggio / The Wait of May, ultimul scurtmetraj al lui Simone Massi, câștigătorul trofeului Anim’est în 2008.

Cele mai mari școli de animație din lume (Gobelins, La Poudrière, Filmakademie, Royal College of Art, Tokyo University of the Arts, National Film and Television School London etc.) sunt prezente și anul acesta la Anim’est, cu cele mai bune filme de absolvire. În secțiunea competițională dedicată filmelor studențești, publicul Anim’est va avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai nonconformiste și proaspete scurtmetraje de animație.

INFO

Abonamentele pentru pentru cea de-a 10-a ediție Anim’est au fost puse în vânzare în număr limitat pe www.eventbook.ro. Prețul unui abonament este de 250 lei și oferă acces la toate proiecțiile și evenimentele festivalului. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate pe acelaşi site în perioada următoare.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

12
/12
/16

“Astăzi sunt 33 de ani de când tata a plecat puțin... A iubit România din tot sufletul lui. A iubit și a crezut în acest popor. Tare a vrut ca acest neam să fie liber, sănătos, prosper și fericit! Fie ca într o zi dorința lui să se îndeplinească. Mulțumesc tuturor ce vor înălța un gând pentru sufletul lui.” – Oana Pellea.