Cele mai bune filme pentru copii, în premieră la București. Kinodiseea 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-pentru-copii-in-premiera-la-bucuresti-kinodiseea-2015/

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee şi menţiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 şi 18 noiembrie, în cadrul secţiunii competiţionale Kinodiseea, Festivalul Internaţional de Film pentru Copii. Biletele şi abonamentele pentru Kinodiseea au fost puse în vânzare.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2015

Alte 17 super producții de lungmetraj și animație, în afara competiției, unele proiectate în premieră națională, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea 2015.

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti, de la ora 19.00, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie Song of the Sea / Cântecul Mării, nominalizat la Oscar 2015 și recent la European Film Awards – EFA 2015 pentru Cel mai bun lungmetraj european de animație.

Tomm Moore, regizorul nominalizat și în 2009 la Premiile Oscar pentru animația The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare.

Pe lista scurtă din Competiție și în cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regăsește Curcubeul/Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) câștigătorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury și Crystal Bear la Berlinale 2015.

Din Norvegia sosește în premieră la Kinodiseea filmul Kick It! (r. Katarina Launing), distins cu Mențiune specială la Toronto IFF, câștigător Cel mai bun film la Chicago ICFF.

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lungmetraj pentru copii va concura și T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiecții în prezența regizorului), în competiție la Toronto International Film Festival.

Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul său de casă învechit T.I.M., alături de care pleacă să îl găsească pe legendarul creator de roboți Hector Sammler, despre care se zvonește că ar locui în Nordul îndepărtat, lângă un far antic.

The Incredible Machine: https://youtu.be/kpQPmntU0XE

Filmele din Panorama și Retrospectivă, titluri de lungmetraj în afara competiției, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei ediții se numără lungmetrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premieră națională) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 și Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav – Goteborg 2015.

De la creatorii filmului nominalizat la Oscar ‘A Cat in Paris’, ajunge în premieră filmul de animație Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

În cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animație de succes precum The Secret of Kells (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabilă a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar în 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat în competiție la Premiile Academiei Europene de Film și controversatul Kirikou and The Sorceress, câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun film de animație la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

Biletele pot fi achiziționate atât în ziua proiecției de la casieriile cinematografelor în care va avea loc Kinodiseea, între 13 și 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie și Cinema Union, cât și în avans, aici. .

Programul complet al festivalului 

Prețul unui bilet este de 10 lei / adult și 7 lei / copil pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend.

Pentru celelalte proiecții din timpul zilei și calupurile de scurtmetraje, intrarea este liberă și este necesară rezervarea locurilor.

Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei și un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei.

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco.

Foto: Kinodiseea 2015 – facebook.com/kinodiseea

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?