Cele mai bune filme pentru copii, în premieră la București. Kinodiseea 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-bune-filme-pentru-copii-in-premiera-la-bucuresti-kinodiseea-2015/

Douăsprezece dintre filmele pentru publicul tânăr care s-au întors cu trofee şi menţiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi văzute pentru prima dată în România între 13 şi 18 noiembrie, în cadrul secţiunii competiţionale Kinodiseea, Festivalul Internaţional de Film pentru Copii. Biletele şi abonamentele pentru Kinodiseea au fost puse în vânzare.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2015

Alte 17 super producții de lungmetraj și animație, în afara competiției, unele proiectate în premieră națională, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea 2015.

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti, de la ora 19.00, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie Song of the Sea / Cântecul Mării, nominalizat la Oscar 2015 și recent la European Film Awards – EFA 2015 pentru Cel mai bun lungmetraj european de animație.

Tomm Moore, regizorul nominalizat și în 2009 la Premiile Oscar pentru animația The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare.

Pe lista scurtă din Competiție și în cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regăsește Curcubeul/Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) câștigătorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury și Crystal Bear la Berlinale 2015.

Din Norvegia sosește în premieră la Kinodiseea filmul Kick It! (r. Katarina Launing), distins cu Mențiune specială la Toronto IFF, câștigător Cel mai bun film la Chicago ICFF.

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lungmetraj pentru copii va concura și T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiecții în prezența regizorului), în competiție la Toronto International Film Festival.

Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul său de casă învechit T.I.M., alături de care pleacă să îl găsească pe legendarul creator de roboți Hector Sammler, despre care se zvonește că ar locui în Nordul îndepărtat, lângă un far antic.

The Incredible Machine: https://youtu.be/kpQPmntU0XE

Filmele din Panorama și Retrospectivă, titluri de lungmetraj în afara competiției, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei ediții se numără lungmetrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premieră națională) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 și Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav – Goteborg 2015.

De la creatorii filmului nominalizat la Oscar ‘A Cat in Paris’, ajunge în premieră filmul de animație Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

În cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animație de succes precum The Secret of Kells (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabilă a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar în 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat în competiție la Premiile Academiei Europene de Film și controversatul Kirikou and The Sorceress, câștigătorul Premiului pentru Cel mai bun film de animație la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

Biletele pot fi achiziționate atât în ziua proiecției de la casieriile cinematografelor în care va avea loc Kinodiseea, între 13 și 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie și Cinema Union, cât și în avans, aici. .

Programul complet al festivalului 

Prețul unui bilet este de 10 lei / adult și 7 lei / copil pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend.

Pentru celelalte proiecții din timpul zilei și calupurile de scurtmetraje, intrarea este liberă și este necesară rezervarea locurilor.

Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei și un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei.

Cea de-a șaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union și Cinema Elvire Popesco.

Foto: Kinodiseea 2015 – facebook.com/kinodiseea

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.