Cele mai vandute carti în 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-vandute-carti-in-2013/

Volumele „Între acte”, de Radu Beligan, „Exerciţii de echilibru”, de Tudor Chirilă, şi „Uibesc”, cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

Un articol de Petre Ivan|24 decembrie 2013

Volumele „Între acte”, de Radu Beligan, „Exerciţii de echilibru”, de Tudor Chirilă, şi „Uibesc”, cartea de poezii a poetului anonim Iv cel Naiv, se numără printre cele mai vandute carti în 2013.

În anul 2013, volumul „Exerciţii de echilibru”, de Tudor Chirilă, a ocupat prima poziţie în topul vânzărilor editurii Polirom.

Pe locul al doilea se situează cartea „Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii”, scrisă de Aurora Liiceanu.

Romanul lui Dan Lungu, „Sînt o babă comunistă”, ecranizat în regia lui Stere Gulea, cu Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu în rolurile principale, ocupă poziţia a treia.

De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de cărţi semnate de autori străini, pe prima poziţie în topul editurii Polirom se situează „De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger.

Lucian Boia, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu se numără printre cei mai căutaţi autori ai editurii Humanitas de către cititori.

Astfel, pe primul loc în topul celor mai vândute titluri ale editurii se situează volumul „Sfârşitul Occidentului”, scris de Lucian Boia. „Parabolele lui Iisus”, de Andrei Pleşu, ocupă a doua poziţie în topul preferinţelor pasionaţilor de lectură, fiind urmat de „O scurtă istorie a românilor ilustrată” de Neagu Djuvara.

La editua Humanitas Fiction, Paulo Coelho este în top, „Manuscrisul găsit la Accra” fiind cea mai vândută carte a anului 2013.

Cele mai vandute carti

Seria „Habarnam”, printre cele mai vandute carti dedicate copiilor în 2013

Din seria Junior, cărţi dedicate copiilor, cele mai vândute titluri în 2013 sunt cele trei volume de aventuri ale celebrului Habarnam, protagonistul trilogiei lui Nikolai Nosov: „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, „Habarnam pe Lună” şi „Habarnam în Oraşul Soarelui”.

În 2013, cele mai vândute cărţi ale editurii Nemira sunt cele aparţinând autorilor Rodica Ojog Braşoveanu, Nichita Stănescu, Gheorghe Sasarman, Liviu Radu şi George Banu, informează Mediafax.

La aniversarea a 95 de ani de viaţă şi 75 de ani pe scenă, cartea lui Radu Beligan, „Între acte”, publicată recent de editura All, se află deja la a treia reeditare. Volumul este un bestseller ce se apropie de 10.000 de exemplare vândute de la publicarea sa, în luna aprilie a acestui an.

Extrem de apreciată de cititorii români este şi cartea „Rătăciri” scrisă de un alt mare actor român, Horaţiu Mălăele – de asemenea, reeditată şi cu vânzări de mii de exemplare.

În topul celor mai căutate titluri Curtea Veche se poziţionează şi volumele „Scrisorar”, de Mihail Şişkin, precum şi „Găteşte în 30 de minute cu Jamie”, de Jamie Oliver.

În ceea ce priveşte topul celor mai vândute cărţi de autori români, pe prima poziţie se clasează volumul „Reţete vegane fără foc”, de Ligia Pop. notează Mediafax.

Acesta este urmat în top de: „Trei poduri peste lume”, de Principele Radu, „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, de Adrian Cioroianu, „Privind înapoi prin fereastra bucătariei”, de Dagmar Dusil și „Variaţiuni pe o tema de Vater-Puccini”, de Răzvan Petrescu.

Foto cu Cele mai vandute carti: Între acte și Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi – Petrica Tanase, elefant.ro

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

10
/12
/15

Miercuri-seară, de la 18.30, la Ateneul Român, care a fost plin, autorul de bestseller-uri Eric-Emmanuel Schmitt s-a întâlnit cu criticul de teatru Marina Constantinescu, pentru un dialog despre literatură și teatru, dialog care a fost marcat de panseuri adânci.

10
/12
/15

Un monument dedicat filosofului și scriitorului Emil Cioran a fost dezvelit în Capitală, la intersecția străzilor Gara de Nord și Mircea Vulcănescu. Turnarea și transpunerea în bronz a bustului a fost gata în 2013, iar soclul, confecționat din calcar de Vrața, adus din Bulgaria, a fost terminat anul acesta.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.

05
/12
/15

”O singurătate prea zgomotoasă” de Bohumil Hrabal (în traducerea lui Sorin Paliga) a fost publicată recent la Editura Art, în seria de autor dedicată scriitorului ceh.