Celebra companie Béjart Ballet revine la București cu un spectacol în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebra-companie-b%c3%a9jart-ballet-revine-la-bucure%c8%99ti-cu-un-spectacol-%c3%aen-premier%c4%83/

Două reprezentaţii de balet contemporan vor avea lor pe 12 şi pe 13 octombrie 2019, la Sala Palatului.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2019

Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX iar compania Béjart Ballet Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referință la fel de importantă în lumea baletului contemporan . Pe 12 și 13 octombrie, Béjart Ballet Lausanne revine în București, pe scena Sălii Palatului, cu cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, în premieră în România, ce include momentele Tous les hommes presque toujours s’imaginent și 7 Danses Grecques. Organizator: Events.

Maurice Béjart a dorit întotdeauna să deschidă lumea baletului unui public cât mai larg. Animați de același spirit, Gil Roman și dansatorii săi țin vie opera lui , reprezentând-o în turnee prin toată lumea, atât în cadrul unor evenimente mari sau recepții oficiale, precum și în cadrul unor evenimente caritabile. Coregraf de 20 de ani, Gil Roman păstrează opera lui Maurice Béjart și adaugă noi creații la repertoriul companiei.

Tous les hommes presque toujours s’imaginent (coregrafie: Gil Roman, muzica: John Zorn)

Spectacolul este o producție excepțională, de o radicalitate poetică intensă – rareori avem ocazia să vedem o creație de o calitate teatrală atât de intensă, reflectivă și senzuală care împinge toate artele cu mult peste limitele lor. – Patrick Ferla, jurnalist și scriitor elvețian, despre Tous les hommes presque toujours s’imaginent.

John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea și diversitatea operei sale extraordinare, care a început la mijlocul anilor 70, precum și îndrăzneala și libertatea artistică pe care le exprimă prin creația sa nu au încetat niciodată să provoace și să fascineze directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.

Tous les hommes presque toujours s’imaginent ©Gregory Batardon

În 2016, cei doi artiști fac schimb pentru prima dată de experiențe artistice, povestind despre patrimoniul cultural și dorința de a-l depăși și de a se elibera de el pentru a împinge înapoi limitele artei.

Iar în 2018, confruntându-se cu un volum considerabil de muncă, Gil Roman se scufundă în diferitele compoziții care alcătuiesc universul pe care strălucitul compozitor l-a explorat din 1990 până în 2017. În acest balet, pas cu pas, cu o mișcare, un gest, Gil Roman își aduce dansatorii dincolo de limite, creând acest spectacol extraordinar, care vă va fascina până în ultima secundă .

7 Danses Grecques (coregrafie: Maurice Bejart, muzica: Mikis Theodorakis)

Gil Roman, despre acest balet: „Ceea ce numim folclor (din punctul meu de vedere, eu prefer formula artă tradițională) este întotdeauna dificil de accesat și aproape imposibil de capturat, iar faptul că aparține sau nu culturii tradiționale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap.

Deoarece civilizațiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradițional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naștere artei în trecutul îndepărtat.

Există totuși o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia inițială a creației, forța ei ascunsă, e necesar să înțelegem rădăcinile poporului de la un grup cultural sau etnic și să reducem la minimum citările evidente de folclor.

Pentru aceste danses grecques, am căutat să limitez la maxim pașii autentic grecești. Unele dansuri includ doi sau trei dintre aceștia, altele deloc, iar acestea sunt cu siguranță cele mai de succes, cele mai grecești!”

Din 2007, începând cu căutarea și efortul său pentru creația contemporană, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi Ritul de primăvară, Boléro, Simfonia Nouă sau Baletul Vieții dar Gil Roman dorește să prezinte varietatea acestui repertoriu cu Piaf sau Flautul Fermecat, de exemplu. Coregraf timp de 20 de ani, directorul artistic a hrănit repertoriul cu propriile sale creații.

Biletele sunt disponibile pentru următoarele categorii: Categoria 1: 150 lei, Categoria 2 (loje): 200 lei, Categoria 3 (sect. B, C, D, E, F, G, H, I): 260 lei, Categoria 4 (sect. A): 320 lei și VIP: 440 lei și se pot cumpăra începând cu 15 mai 2019, la ora 15:00, online pe www.eventim.ro, prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone și rețeaua Carrefour, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti și librăriile Diverta) sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.

Events este una dintre cele mai mari companii organizatoare de evenimente din România, a cărei misiune este să aducă entertainmentul cât mai aproape de oameni. Din anul 2000, sloganul lor este “de neuitat” iar printre evenimentele care vor rămâne mereu în memoria spectatorilor se numără concertele The Rolling Stones, Linkin Park, Aerosmith și Leonard Cohen, The Cranberries, Pink Martini spectacolele Cirque du Soleil sau Sensation.

Foto sus: 7 Danses Grecques, imagine de Ilia Chkolnik

08
/03
/16

Dintotdeauna, poveştile de dragoste au mers mână în/de mână cu o melodie deosebită. În urma unui sondaj realizat în 2013, în Marea Britanie, site-ul onepoll.com a „stabilit” cele mai frumoase melodii de dragoste care fac inimile oamenilor să tresalte! Vă prezentăm, aici, topul publicaţiei britanice, dar şi povestea acestor cântece

07
/03
/16

“Mulțumesc publicului extraordinar din România! Concertul de la București, primul după o perioadă destul de lungă în care am fost nevoită să stau departe de scenă, mi-a adus multă bucurie în suflet. Voi continua turneul Happy Birthday Tour cu o energie specială, pentru care vă mulțumesc și abia aștept să ne reîntâlnim.” - Nana Mouskouri

07
/03
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional George Enescu are loc între 3 și 25 septembrie și aduce pe scena Ateneului Român unii dintre cei mai promițători tineri artiști ai momentului, precum și muzicieni consacrați și laureați ai Concursului, astăzi, nume importante în plan internațional, care vor susține o serie de recitaluri extraordinare. Abonamentele și biletele s-au pus în vânzare începând de astăzi, 7 martie, în rețeaua Eventim.

07
/03
/16

Ovidiu Anton va reprezenta România la Eurovision cu piesa "Moment of Silence", după ce a câștigat Selecția Națională a a competiției, duminică, la Baia Mare. Interpretul a fost ales în urma punctajului primit de la public, prin televoting.

06
/03
/16

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio și Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 și 11 iulie în vârful munților Semenic din Caraș-Severin. 80 de artiști, 22 de trupe, 3 scene și 5 zile de concerte conturează ediția aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est.

05
/03
/16

Teatrul Național întâmpină primăvara cu unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul său. Astfel, în acest week-end - mai precis sâmbătă 5 martie și duminică 6 martie, de la ora 19, la Sala 2 - programează nu una, ci două reprezentanții ale spectacolului-eveniment Maria de Buenos Aires de Astor Piazzola și Horacio Ferrer, în regia artistică a Adei Lupu.

04
/03
/16

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la un concert deosebit din cadrul Stagiunii Regale. Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

02
/03
/16

Dirijorul Cristian Mandeal revine ca invitat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio și vă propune vineri,  4 martie (19.00) un  concert BEETHOVEN / BRAHMS la Sala Radio, ocazie de asculta și celebra creație beethoveniană Simfonia a III-a, supranumită „Eroica”. 

26
/02
/16

Nana Mouskouri, artista care a obținut aproape totul în muzică, concertează pe 5 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului, în cadrul turneului mondial Happy Birthday Tour. Nana Mouskouri are o carieră de peste 50 de ani, însumând vânzări record de peste 300 de milioane de exemplare, cifre care o situează în topul celor mai bine vânduți artiști din toate timpurile.

25
/02
/16

La cererea publicului, Kamerata Kronstadt, dirijată de maestrul Cristian Oroșanu, revine în concert, împreună cu Analia Selis și pianistul Mariano Castro, miercuri, 30 martie 2016, ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov.

24
/02
/16

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfășura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

23
/02
/16

Vineri, 26 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio, cu participarea unuia dintre cei mai cunoscuți muzicieni români ai momentului – violoncelistul RĂZVAN SUMA – îi invită pe iubitorii muzicii la o seară sub semnul romantismului, concepută în jurul poemului dramatic MANFRED, scris de Lordul Byron.