Celebra soprană Sumi Jo, pentru prima dată în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebra-soprana-sumi-jo-pentru-prima-data-in-romania/

Celebra soprană Sumi Jo este invitata specială a Operei Naţionale Bucureşti pentru a interpreta rolul Violettei în „La Traviata” în spectacolul-eveniment din 22 martie.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2017

Apreciată pentru remarcabila sa agilitate, precizie și căldură a vocii, dar și pentru contribuția adusă lumii muzicale, Sumi Jo a devenit una dintre cele mai căutate soprane ale generației sale. Prestațiile sale în cele mai importante Opere și săli de concerte din lume au fost primite în mod constant cu deosebită prețuire, atât de public, cât și de presă.

Anul trecut Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională a operei. Cariera sa prolifică este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială dintre care menționăm Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un concert de Crăciun alături de José Carreras în Barcelona sau concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere. A debutat ca Violetta în „La Traviata” la Toulon, după care și-a completat repertoriul cu „Lakme” de Delibes, „Dinorah” lui Meyerbeer, „I Puritani” în Bergamo, „Fra Diavolo” la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege, Julieta în „Capuleti și Montecchi” la Opera din Minessota, Maria în „Fiica regimentului” (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania), Elvira în „I Puritani”, Rosina în „Bărbierul din Sevilla” (în Belgia), Julieta în premiera „Romeo și Julieta” de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în „Turcul în Italia”. Continuă cu Madam Mao în opera „Nixon și China” de John Adams la Théâtre du Châtelet, Fiakermilli din „Arabella” lui Richard Strauss în Hamburg, „Le convenienze ed inconvenienze Teatrali” de Gaetano Donizetti în Florența sau „Manon Lescaut” de Daniel Auber în Belgia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul „Die Frau ohne Schatten” cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un premiu GRAMMY și „Un Ballo in Maschera” sub bagheta lui Herbert von Karajan. Apariția sa în rolul „sopranei de renume mondial Sumi Jo” în filmul Italian „Youth” de Paolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului „Simple Song #3” la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. „Simple Song #3”, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Spectacolul „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, din 22 martie din București se va desfășura sub bagheta dirijorală a Maestrului Marcello Mottadelli, Coordonatorului Artistic al Operei Naționale București. Regia și mișcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, scenografia de către Gary McCann, designul de lumini de către Paul Hackenmueller, cu Daniel Jinga ca maestru de cor. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont, Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont.

În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo va susține un masterclass pentru tinerii artiști din ONB.

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.