Celebra soprană Sumi Jo, pentru prima dată în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebra-soprana-sumi-jo-pentru-prima-data-in-romania/

Celebra soprană Sumi Jo este invitata specială a Operei Naţionale Bucureşti pentru a interpreta rolul Violettei în „La Traviata” în spectacolul-eveniment din 22 martie.

Un articol de Liliana Matei|12 martie 2017

Apreciată pentru remarcabila sa agilitate, precizie și căldură a vocii, dar și pentru contribuția adusă lumii muzicale, Sumi Jo a devenit una dintre cele mai căutate soprane ale generației sale. Prestațiile sale în cele mai importante Opere și săli de concerte din lume au fost primite în mod constant cu deosebită prețuire, atât de public, cât și de presă.

Anul trecut Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională a operei. Cariera sa prolifică este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială dintre care menționăm Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un concert de Crăciun alături de José Carreras în Barcelona sau concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere. A debutat ca Violetta în „La Traviata” la Toulon, după care și-a completat repertoriul cu „Lakme” de Delibes, „Dinorah” lui Meyerbeer, „I Puritani” în Bergamo, „Fra Diavolo” la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege, Julieta în „Capuleti și Montecchi” la Opera din Minessota, Maria în „Fiica regimentului” (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania), Elvira în „I Puritani”, Rosina în „Bărbierul din Sevilla” (în Belgia), Julieta în premiera „Romeo și Julieta” de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în „Turcul în Italia”. Continuă cu Madam Mao în opera „Nixon și China” de John Adams la Théâtre du Châtelet, Fiakermilli din „Arabella” lui Richard Strauss în Hamburg, „Le convenienze ed inconvenienze Teatrali” de Gaetano Donizetti în Florența sau „Manon Lescaut” de Daniel Auber în Belgia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul „Die Frau ohne Schatten” cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un premiu GRAMMY și „Un Ballo in Maschera” sub bagheta lui Herbert von Karajan. Apariția sa în rolul „sopranei de renume mondial Sumi Jo” în filmul Italian „Youth” de Paolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului „Simple Song #3” la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. „Simple Song #3”, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Spectacolul „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, din 22 martie din București se va desfășura sub bagheta dirijorală a Maestrului Marcello Mottadelli, Coordonatorului Artistic al Operei Naționale București. Regia și mișcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, scenografia de către Gary McCann, designul de lumini de către Paul Hackenmueller, cu Daniel Jinga ca maestru de cor. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont, Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont.

În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo va susține un masterclass pentru tinerii artiști din ONB.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.