Celebrul pianist Valentin Gheorghiu își va sărbători cei 85 de ani prin lansarea unui disc
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-pianist-valentin-gheorghiu-isi-va-sarbatori-cei-85-de-ani-prin-lansarea-unui-disc/

Pianistul Valentin Gheorghiu împlineşte în 21 martie venerabila vârstă de 85 ani pe care a ales să o sărbătorească la lansarea unuia dintre cele mai recente discuri ale sale, „DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu“.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

O adevărată legendă vie a artei interpretative româneşti, pianistul Valentin Gheorghiu împlineşte în 21 martie venerabila vârstă de 85 ani pe care a ales să o sărbătorească alături de public, la lansarea unuia dintre cele mai recente discuri ale sale, „DUO, Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu“ produs de Editura Casa Radio şi prezentat de Radio România Muzical.

Unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, propune de asemenea o săptămână Valentin Gheorghiu pe frecvenţele 97.6 şi 104.8 FM: între 18 şi 21 martie, zilnic, de la ora 13.20, pot fi ascultate trei discuri în premieră şi o emisiune specială dedicată marelui pianist.

Valentin Gheorghiu va fi prezent miercuri, 20 martie, ora 18, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr.45) la lansarea CD-ului DUO, ce cuprinde lucrări de Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy şi Poulenc înregistrate în compania soţiei sale, pianista Roxana Gheorghiu, şi a Orchestrei Naţionale Radio, dirijori Alain Paris şi Mihai Agafiţa. CD-ul este inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical „Votează discul de muzică clasică” derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro şi poate fi achiziţionat în magazinele de specialitate, dar şi pe site-ul www.edituracasaradio.ro.

La eveniment vor participa personalităţi importante ale lumii muzicale româneşti: dirijorul Horia Andreescu, violoncelistul Marin Cazacu, muzicologul Grigore Constantinescu, alături de câţiva dintre realizatorii Radio România Muzical: Liliana Staicu – redactor şef, Anca Andriescu şi Monica Cengher.

Discul DUO, lansat în 20 martie, poate fi ascultat chiar în aceeaşi zi, de la ora 13.20, în cadrul emisiunii „Interpreţi de ieri şi de azi” realizate de Simona Dumitriu. De altfel, şi în 18 şi 19 martie, aceeaşi emisiune propune şi alte două discuri în premieră ale pianistului Valentin Gheorghiu, apărute recent la casa Electrecord.

Iar chiar în ziua de naştere a pianistului, 21 martie, Radio România Muzical difuzează între orele 13.20 – 16.00 o emisiune specială ce include cele mai importante înregistrări realizate de Valentin Gheorghiu în decursul lungii şi fructuoasei sale cariere, precum şi propriile-i mărturii, dar şi alte altor muzicieni cu care a colaborat. Emisiunea este realizată de Anca Andriescu şi va putea fi reascultată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Născut în 21 martie 1928 la Galaţi, Valentin Gheorghiu este unul considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti români ai secolului XX. Cu studii la Bucureşti şi la Paris, s-a bucurat şi de îndrumarea lui George Enescu, care vedea în el unul dintre marile talente ale României. Valentin Gheorghiu s-a afirmat de asemenea şi în calitate de compozitor, iar lucrările sale au primit importante premii. Pianistul a debutat la vârsta de 15 ani, într-un concert susţinut la Ateneul Român sub bagheta legendarului dirijor George Georgescu: punctul de pornire al unei cariere ce l-a purtat pe mari scene în compania unor artişti iluştri. De o modestie ieşită din comun, Valetin Gheorghiu rămâne modelul artistului pentru care actul de creaţie este scopul esenţial al existenţei sale. Deşi aflat la o vârstă venerabilă, Valentin Gheorghiu continuă să apară în concerte, în special alături de soţia sa, pianista Roxana Gheorghiu, dar şi alături de violonistul Gabriel Croitoru.

O coincidenţă fericită face ca anul acesta, în 1 noiembrie, şi Radio România să-şi sărbătorească aceeaşi vârstă ca şi Valentin Gheorghiu – 85 de ani, motiv de rememorare a faptului că radioul public a fost mereu un promotor şi susţinător al veritabilelor valori ale României.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.