#CEMAICITIM – instalația interactivă de citit din mers – poate fi vizitată între 29 și 31 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cemaicitim-instalatia-interactiva-de-citit-din-mers-poate-fi-vizitata-intre-29-si-31-ianuarie/

1000 de cărţi vor fi donate către copii din medii defavorizate într-un proiect semnat de One Night Gallery alături de Curtea Veche Publishing şi Asociaţia Curtea Veche.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2021

Instalația interactivă #cemaicitim, parte din proiectul lansat de One Night Gallery alături de Curtea Veche Publishing cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, este expusă în vitrina galeriei 1001 Arte de pe Calea Victoriei 91 – 93 și poate fi vizitată de azi până pe 31 ianuarie, între orele 10.00 și 23.00.

Vitrina este transformată într-o interfață urbană, o intervenție culturală în spațiul public, prin care trecătorii pot descoperi, prin intermediul pasajelor, peste 300 de autori de beletristică, poezie, jurnale de călătorie, biografii, memorii și cărți de dezvoltare personală, dintre care 62 sunt autori români. O parte dintre acestea sunt expuse și pe ecranele din 10 stații de metrou, până pe 31 ianuarie, din dorința de a aduce lectura mai aproape de un public cât mai numeros.

Cele 500 de citate expuse au fost trimise de către comunitatea One Night Gallery și Curtea Veche Publishing. Autorii cei mai citați au fost Irina Binder, Frederick Backman, Amos Oz, Mircea Eliade, Frank Herbert, Max Blecher, Haruki Murakami, Alexandre Dumas fiul și Antoine de Saint-Exupéry.

One Night Gallery alături de Asociația Curtea Veche vor dona câte două cărți pentru fiecare citat primit, astfel că 1000 de cărți vor ajunge la copiii din 3 școli din mediul rural. Școlile selectate sunt Școala Gimnazială „Petre N.Popescu” din Vânători, județul Mureș, Scoala Gimnazială din Gălbinași, județul Călărași și Școala Gimnazială din Ciocile, județul Brăila.

„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să începem anul printr-un proiect colaborativ care a adus online împreună sute de oameni și care au promovat proiectul pentru a strânge un număr mare de citate în doar 2 săptămâni. Un alt aspect important pentru echipa noastră este că am reușit să realizăm un proiect cultural, o manifestare în spațiul public, într-un context global care a afectat puternic domeniul cultural. Le mulțumim din nou tuturor partenerilor care au făcut posibil acest proiect ” – au declarat reprezentanții One Night Gallery

Scopul inițiativei este de a promova beneficiile cititului, documentate de Curtea Veche Publishing și Asociația Curtea Veche:

 • Chiar și 20 de minute de lectură pe săptămână ne fac mai fericiți;
  • 1 din 5 persoane care citesc se simte mai puțin singură;
  • Lectura de plăcere scade cu 28% riscul de depresie;
  • 6 minute de lectură reduc stresul cu 68%;
  • 30 de minute de lectură pe zi cresc media de viață cu 2 ani;
  • Cititorii au cu 43% mai multe șanse să scape de insomnie.

Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că ne putem inspira reciproc să citim mai mult, prin puterea exemplului și prin sentimentul de apartenență la o comunitate. Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a lecturat nicio carte.

Împreună putem schimba aceste statistici, iar începuturile de an sunt cele mai potrivite pentru astfel de rezoluții.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului Ziua Culturii Naționale. 

Despre One Night Gallery

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc și care susține tinerii artiști români. One Night Gallery este o punte între artist și public, care îi provoacă pe artiști să folosească noi instrumente de storytelling digital precum realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalații neconvenționale. Vernisajele clasice devin spectacole imersive de artă, ce facilitează experiențe multisenzoriale. Pe parcursul a doi ani, One Night Gallery a transformat expozițiile de artă dintr-o categorie de nișă într-un eveniment de interes pentru toată lumea.

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

28
/07
/22

„Obiecte rănite” de George Banu, „Fiicele războiului” de Dinah Jefferies și „Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea” de Cătălin Ceaușoglu sunt trei dintre titlurile noi propuse de Editura Nemira, care ne atrag atenția în această vară.

28
/07
/22

Vă invităm să descoperiți trei cazuri care au marcat istoria spionajului mondial, dezvăluite în cartea „Lumea secretă. O istorie a serviciilor de informații”, recent apărută și în limba română, la Editura Trei.