Cenaclul cultural “Lucian Blaga” s-a lansat la Madrid (Spania)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenaclul-cultural-lucian-blaga-s-a-lansat-la-madrid-spania/

Uniunea “Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania (preşedinte: scriitorul şi jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă) şi editura “Ego Liberum” au inaugurat Cenaclul “Lucian Blaga” în Madrid, Spania în data de 26 februarie 2022.

Un articol de Rhea Cristina|11 martie 2022

Acest eveniment special, înființarea primei ediții a Cenaclului “Lucian Blaga”, a fost organizat ca o reuniune regală a artelor, o punte de legătură spirituală între românii din diaspora și cei din țară, prin recunoașterea și punerea în valoare a operei scriitorului român Lucian Blaga în spațiul hispanic și european.

Astfel, în cadrul manifestării, au fost expuse diverse fațete culturale ale marelui gânditor și poet român, Lucian Blaga, și anume: exegeză, poezie, teatru, biografie.

În acelasi timp, un rol important în dinamica Cenaclului l-au avut creațiile personale ale membrilor acestuia, dar și ale invitaților: poezie, proză, eseu, expoziție de pictură.

Un liant spiritual aparte l-a constituit muzica: muzica ușoară, folk, dar și poezii blagiene care au fost puse pe portativ, un mare atractiv al evenimentului. La ediția inaugurală a Cenaclului “Lucian Blaga” a participat și scriitorul și jurnalistul român, rezident în Franța, Ciprian Apetrei.

Manifestarea a început cu un cuvânt de deschidere și inaugurarea Cenaclului (Ovidiu Constantin Cornilă), a urmat Lucian Blaga, personalitate polifatetică (Mihaela Petrișor), o punere în scenă a dramaturgiei blagiene, Destinul creator la Prometeu și la Meșterul Manole (Ciprian Apetrei), prezentarea expoziției Brâncuși (Ioan Oniciuc), exegeză blagiană, Lucian Blaga între chronos și etern (Ovidiu Constantin Cornilă), Creația poetică blagiană, reflecții (Gina Luca).

De asemenea, s-au lecturat poezii din creația poetului și filosofului din Lancrăm, dar și creații personale: Gabriela Tanțea, Violeta Andrei, Marin Dumitrescu (Nichita Stănescu, in memoriam), Ciprian Apetrei, Eugenia Petrușe etc.

Programul artistic a fost un moment special al evenimentului: artistele Elena Ninerica și Manuela Crina Pușcașu au interpretat piese din repertoriul folk național și internațional.

La finele activității, s-au oferit diplome de excelență și recunoștință tuturor membrilor Uniunii, dar și unora dintre invitați.

Evenimentul a fost înregistrat video integral de maestrul Narcis Pușcașu iar amfitrionul serii a fost Ioan Oniciuc, Președintele Uniunii Creatorilor de Artă din Madrid, Spania.

Inaugurarea acestui eveniment este o mare realizare a culturii din Diaspora română, dar și un vis împlinit, în care un simbol al culturalității și românității se află la loc de cinste.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.