Centenarul Marii Uniri la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-marii-uniri-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 1 decembrie şi duminică, 2 decembrie 2018, de la ora 18.00, la două evenimente extraordinare, ambele încărcate de o emoţie specială.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2018

Sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18.00, vă așteptăm alături de noi pentru a celebra, împreună, 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, un eveniment ce va debuta cu deschiderea expoziției în aer liber „1918, Anul nașterii României Mari”.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică va fi proiectat documentarul mărturie “Inima nomadă a Marii Uniri”, un film impresionant realizat de Tania Nicolau. Pelicula evidențiază rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial – înființarea serviciului de Ambulanță și a spitalelor de campanie, influența hotărâtoare asupra deciziilor regelui Ferdinand, precum și efectele vizitelor sale diplomatice din timpul Conferinței de Pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie, pentru care a fost recunoscută drept ctitora diplomatică a întregirii României.

Începând cu ora 18.00, prof. univ. dr. Mihaela Miroiu va susține conferința “Unirea ca triumf al libertății românești – Reflecții despre discursul lui Iuliu Maniu de la Alba Iulia”.

Recitalul de muzică și poezie românească „Eminescu – Enescu – Lipatti” susținut de actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim va încheia seara. Programul cuprinde lucrări compuse de cei mai mari muzicieni ai României, George Enescu și Dinu Lipatti, punctate de versuri alese din creația eminesciană.

Duminică, 2 decembrie 2018, se împlinesc 68 de ani de la dispariția prematură dintre noi a celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti.

În semn de profund respect, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”, instituție care își desfășoară activitatea în casa copilăriei și adolescenței sale, va avea loc evenimentul „Omagiu Dinu Lipatti”, care va debuta de la ora 18.00, cu proiecția filmului documentar “Dinu Lipatti, despre muzică și geniu”, realizat de Mihaela Poenaru pentru Trinitas TV.

Pelicula relevă aspecte inedite ale genialității lipattiene, printre cei care evocă uriașa personalitate artistică a muzicianului român numărându-se regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.

De la ora 20.00, pianistul Viniciu Moroianu va susține un recital extraordinar construit în jurul a trei piese celebre din creația lui Dinu Lipatti – “Fuga la patru voci pentru pian solo”, „Sonatina pentru pian pentru mâna stângă” op. 10 și „Sonata pentru pian solo” (1932). Cele trei lucrări vor fi precedate de Coralul „Nun komm’ der Heiden Heiland” BWV 599, de J. S. Bach – aranjament de F. Busoni, precum și de „Sonata nr. 2 în si bemol minor” op.35 și „Trei mazurci” op. 50 de F. Chopin.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Centenarul Marii Uniri  – facebook

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.