Centenarul Marii Uniri la Casa Artelor ”Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-marii-uniri-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 1 decembrie şi duminică, 2 decembrie 2018, de la ora 18.00, la două evenimente extraordinare, ambele încărcate de o emoţie specială.

Un articol de Petre Ivan|30 noiembrie 2018

Sâmbătă, 1 decembrie, de la ora 18.00, vă așteptăm alături de noi pentru a celebra, împreună, 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, un eveniment ce va debuta cu deschiderea expoziției în aer liber „1918, Anul nașterii României Mari”.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică va fi proiectat documentarul mărturie “Inima nomadă a Marii Uniri”, un film impresionant realizat de Tania Nicolau. Pelicula evidențiază rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial – înființarea serviciului de Ambulanță și a spitalelor de campanie, influența hotărâtoare asupra deciziilor regelui Ferdinand, precum și efectele vizitelor sale diplomatice din timpul Conferinței de Pace de la Paris, în SUA și în Marea Britanie, pentru care a fost recunoscută drept ctitora diplomatică a întregirii României.

Începând cu ora 18.00, prof. univ. dr. Mihaela Miroiu va susține conferința “Unirea ca triumf al libertății românești – Reflecții despre discursul lui Iuliu Maniu de la Alba Iulia”.

Recitalul de muzică și poezie românească „Eminescu – Enescu – Lipatti” susținut de actorul Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim va încheia seara. Programul cuprinde lucrări compuse de cei mai mari muzicieni ai României, George Enescu și Dinu Lipatti, punctate de versuri alese din creația eminesciană.

Duminică, 2 decembrie 2018, se împlinesc 68 de ani de la dispariția prematură dintre noi a celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti.

În semn de profund respect, la Casa Artelor “Dinu Lipatti”, instituție care își desfășoară activitatea în casa copilăriei și adolescenței sale, va avea loc evenimentul „Omagiu Dinu Lipatti”, care va debuta de la ora 18.00, cu proiecția filmului documentar “Dinu Lipatti, despre muzică și geniu”, realizat de Mihaela Poenaru pentru Trinitas TV.

Pelicula relevă aspecte inedite ale genialității lipattiene, printre cei care evocă uriașa personalitate artistică a muzicianului român numărându-se regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.

De la ora 20.00, pianistul Viniciu Moroianu va susține un recital extraordinar construit în jurul a trei piese celebre din creația lui Dinu Lipatti – “Fuga la patru voci pentru pian solo”, „Sonatina pentru pian pentru mâna stângă” op. 10 și „Sonata pentru pian solo” (1932). Cele trei lucrări vor fi precedate de Coralul „Nun komm’ der Heiden Heiland” BWV 599, de J. S. Bach – aranjament de F. Busoni, precum și de „Sonata nr. 2 în si bemol minor” op.35 și „Trei mazurci” op. 50 de F. Chopin.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Centenarul Marii Uniri  – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.