Centenarul Marii Uniri: Pe urmele lui Eminescu – reuniune culturală la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-marii-uniri-pe-urmele-lui-eminescu-reuniune-culturala-la-berlin/

În această seară (15 ianuarie), în cadrul manifestărilor dedicate celebrării a unui veac de modernitate a statului român, are loc la Berlin o reuniune culturală de referinţă, dedicată personalităţii lui Mihai Eminescu.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2018

Ambasadorul Emil Hurezeanu deschide cu acest eveniment cultural seria de acțiuni culturale ale acestui an din capitala Germaniei, prezentând în fața publicului german și a membrilor diasporei române, personalitatea multivalentă a lui Mihai Eminescu, inclusiv în ipostaza student audiant al Universității Humboldt din Berlin, cât și de secretar personal al lui Theodor Rosetti, în cadrul Legației de la Berlin, între 1873-1874.

Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, in recitalul Dor de Eminescu

Seara culturală va fi deschisă cu o conferință despre Eminescu și spiritul german în cultura română, susținută de Academicianul Eugen Simion, care a girat facsimilarea manuscriselor eminesciene, realizând un proiect inițiat de Constantin Noica. Dimensiunea artistică a verbului eminescian va fi revelată publicului berlinez de către actorul Ion Caramitru și muzicianul Aurelian Octav Popa, care vor prezenta recitalul Dor de Eminescu, în care rostirea literară se îngemănează cu muzica lui Jean Sibelius, Edvard Grieg, Charles Gounod, Maurice Ravel ș.a.

La acest eveniment cultural vor participa universitari, cercetători și academicieni români și germani, reprezentanți ai mediilor instituționale și culturale din capitala Germaniei, reprezentanți ai mass-media și reputate personalități profesionale ale comunității românești. Participarea într-un număr foarte mare a publicului din Berlin, reflectă interesul unei mari capitale culturale europene pentru valorile patrimoniului cultural român și un dialogul intercultural susținut de reprezentanți de primă mărime ai culturii române, în anul în care România va fi țară invitată de onoare a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig (15-18 martie a.c.)

Evenimentul este organizat de Ambasada României și ICR Berlin.

Foto: Universitatea Imperială Humboldt, din Berlin, unde a studiat Eminescu în perioada 1872-1874

 

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.