Centenarul muzicologului Viorel Cosma
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-muzicologului-viorel-cosma/

100 de ani de la naşterea muzicologului, profesorului şi criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanţi specialişti în muzica lui George Enescu, vor fi marcaţi azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Publicul este așteptat la un eveniment special la care vor participa câțiva dintre cei care l-au cunoscut pe Viorel Cosma, i-au fost discipoli și i-au admirat munca, domnia sa fiind, printre altele, cel care a ridicat prima generaţie profesionistă de muzicologi şi critici muzicali români din secolul XX, deţinând prima catedră de profil din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Așadar, foști studenți, actuali profesori și specialiști vor aminti de personalitatea profesorului de muzicologie: prof. univ. dr. DHC Dan Dediu – președinte al UCMR, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță – vice-președinte al UCMR, prof. univ. dr. Olguța Lupu – coordonator al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Cristina Andrei – Director general al Muzeului Național „George Enescu”, Despina Petecel – membru al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Dumitru Avakian – membru al UCMR (muzicolog), prof. univ. dr. Mihai Cosma – redactor șef Actualitatea Muzicală, membru al UCMR (muzicolog) și Cristina Șuteu – membru al UCMR (muzicolog).

O expoziție foto-documentară intitulată „Viorel Cosma – muzicologul prolific și fascinația enesciană”, realizată de cercetătoarea dr. Irina Nițu și graficianul Horia Niță, va fi deschisă în această perioadă la UNMB.

Viorel Cosma este cel care a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, realizând – prin cele 9 lexicoane (1965–2006) – cea mai amplă exegeză lexicografică naţională din lume. A publicat peste 100 de volume, în limbile română, engleză, germană, rusă, japoneză, cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, precum şi ediţii de critică muzicală şi muzicologie – comparată.

Cele 14 volume dedicate lui Enescu rămân unele dintre cei importante studii dedicate marelui compozitor.

Evenimentul „Viorel Cosma – personalitate complexă a muzicologiei românești” va avea loc vineri, 31 martie, la Sala Auditorium (clădirea Mediatecă, etaj IV) a Universității Naționale de Muzică din București, de la ora 10.

Intrarea este liberă.

03
/10
/24

Publicul bucureștean este așteptat în număr cât mai mare pentru a sărbători, de ziua lui Munteanu, facerea de bine. Și pentru a susține prin participarea la festival construirea primului teatru din istoria României exclusiv din donații - Grivița 53.

03
/10
/24

Ministerul Culturii susține prezența României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaționale de muzică, artele spectacolului și cinematografie.

27
/09
/24

Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.

27
/09
/24

Pe 27 și 28 septembrie, Mega Mall îi invită pe toți pasionații de muzică la două seri de concerte cu Grasu XXL, AMI, Mario Fresh și Alexandra Căpitănescu. Evenimentele vor avea loc la ultimul nivel al parcării de la etajul 2B, iar intrarea este gratuită în baza brățării de acces, obținută prin aplicația SPOT. Accesul se face începând cu ora 18.00.

24
/09
/24

Teodora Brody este o interpretă vocală capabilă să vrăjească publicul din întreaga lume prin arta sa, care cuprinde și depășește jazz-ul, muzica clasică și muzica rădăcinii ei românești. Pentru cel mai recent album al său, „Rhapsody”, Teodora Brody și-a unit forțele cu una dintre cele mai formidabile orchestre ale lumii – London Symphony Orchestra – pentru a scrie un nou și incitant capitol al călătoriei sale prin repertoriul muzicii clasice, reimaginând lucrări binecunoscute de Beethoven, Bartók, Enescu și alți compozitori, în noi și curajoase interpretări vocale.

06
/09
/24

Celebrul violonist Dmitry Sitkovetsky, Președintele Juriului pentru secțiunea de vioară a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, va susține astăzi, 6 septembrie 2024, ora 19:00, un recital excepțional pe scena Ateneului Român, alături de bine-cunoscutul violoncelist de origine română Valentin Răduțiu și de pianistul Lukas Geniušas.