Centenarul muzicologului Viorel Cosma
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-muzicologului-viorel-cosma/

100 de ani de la naşterea muzicologului, profesorului şi criticului muzical Viorel Cosma (1923-2017), unul dintre cei mai importanţi specialişti în muzica lui George Enescu, vor fi marcaţi azi, de la ora 10:00, în Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2023

Publicul este așteptat la un eveniment special la care vor participa câțiva dintre cei care l-au cunoscut pe Viorel Cosma, i-au fost discipoli și i-au admirat munca, domnia sa fiind, printre altele, cel care a ridicat prima generaţie profesionistă de muzicologi şi critici muzicali români din secolul XX, deţinând prima catedră de profil din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Așadar, foști studenți, actuali profesori și specialiști vor aminti de personalitatea profesorului de muzicologie: prof. univ. dr. DHC Dan Dediu – președinte al UCMR, prof. univ. dr. Nicolae Gheorghiță – vice-președinte al UCMR, prof. univ. dr. Olguța Lupu – coordonator al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Cristina Andrei – Director general al Muzeului Național „George Enescu”, Despina Petecel – membru al Biroului de Muzicologie din cadrul UCMR, Dumitru Avakian – membru al UCMR (muzicolog), prof. univ. dr. Mihai Cosma – redactor șef Actualitatea Muzicală, membru al UCMR (muzicolog) și Cristina Șuteu – membru al UCMR (muzicolog).

O expoziție foto-documentară intitulată „Viorel Cosma – muzicologul prolific și fascinația enesciană”, realizată de cercetătoarea dr. Irina Nițu și graficianul Horia Niță, va fi deschisă în această perioadă la UNMB.

Viorel Cosma este cel care a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, realizând – prin cele 9 lexicoane (1965–2006) – cea mai amplă exegeză lexicografică naţională din lume. A publicat peste 100 de volume, în limbile română, engleză, germană, rusă, japoneză, cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, precum şi ediţii de critică muzicală şi muzicologie – comparată.

Cele 14 volume dedicate lui Enescu rămân unele dintre cei importante studii dedicate marelui compozitor.

Evenimentul „Viorel Cosma – personalitate complexă a muzicologiei românești” va avea loc vineri, 31 martie, la Sala Auditorium (clădirea Mediatecă, etaj IV) a Universității Naționale de Muzică din București, de la ora 10.

Intrarea este liberă.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

15
/07
/24

Evenimentul pe care mii de participanți îl așteaptă un an întreg este pregătit de start. Campingul a fost, deja, deschis pentru a-i primi pe cei 18.000 de locuitori ce vor popula EC Village pentru următoarea săptămână, iar organizatorii au pregătit soluții pentru acces rapid, simplificat și în siguranță.

20
/06
/24

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român, fiind acompaniat la pian de către Mikhail Mordvinov.

14
/06
/24

Organizatorii Concursului Internațional George Enescu anunță rezultatele preselecției secțiunilor instrumentale, pentru ediția a XIX-a: din 555 de muzicieni care au aplicat până la data de 17 mai 2024, juriul de specialitate a selectat 149 de tineri interpreți din 26 de țări, care vor evolua la București în luna septembrie.