Centrul Ceh prezintă „Between 100 and 30”: Alexandra Croitoru la Future Museum
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-ceh-prezinta-between-100-and-30-alexandra-croitoru-la-future-museum/

Centrul Ceh începe anul cu o nouă expoziţie la galeria de artă Future Museum. Pe 30 ianuarie 2019, are loc vernisajul expoziţiei „Between 100 and 30” a artistei Alexandra Croitoru, ce prezintă istoria recentă prin intermediul memoriei colective. De neratat!

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2019

În ianuarie 2016, Centrul Ceh a lansat un nou proiect, Future Museum, un spațiu dedicat expozițiilor solo ale artiștilor din România şi Republica Moldova. Prima expoziție ce a avut loc la Future Museum a aparţinut Tatianei Fiodorova, artistă şi curatoare din Republica Moldova. Expoziţia din vară a fost dedicată artistei Anca-Raluca din Arad, iar în septembrie și octombrie, Future Museum a găzduit o expoziţie de Mona Vătămanu și Florin Tudor. Toate aceste proiecte sau fost selectate în urma unui open call, iar orice artist sau curator din România sau Republica Moldova a avut ocazia de a participa. Juriul a fost format din Alexandru Polgár, Katarzyna Krysiak şi František Zachoval.

În 2017, Future Museum s-a concentrat pe artiștii români care s-au născut în România, dar care trăiesc în prezent în afara ţării. Programul a început în mai 2017 cu expoziția Home is Where My Problems are, a artistul Ovidiu Anton, urmată de o instalaţie a duolui Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, încheind anul cu expoziția neconvențională a portughezului João Tabarra împreună cu regizorul de film Andrei Ujică. În 2018, o singură expoziţie a putut fi vizitată la Future Museum, cea a artistului Vilmos Koter.

În prezent, Centrul Ceh pregăteşte expoziţia semnată de Alexandra Croitoru, care tratează subiectul scrierii istoriei şi a memoriei colective în contextul Centenarului proaspăt încheiat şi intrării în cel de-al 30-lea an de la Revoluţie.

Expoziția explorează diverse metode artizanale folosite în consemnarea și recompunerea istoriei, plasate în afara marilor narațiuni oficiale. În cadrul acesteia se reunesc mai multe elemente, cum ar fi continuarea proiectului O Frescă pentru România (Alexandra Croitoru, Ștefan Tiron, în colaborare cu Vasile Pop-Negreșteanu, 2009), element care provoacă vizitatorii să interacţioneze prin a contribui cu sugestii referitoare la cei 10 ani care au trecut de la realizarea primei schițe. De asemenea, expoziţia conţine reproducerea a două colaje selectate din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, alături de un scrapbook din aceeaşi colecţie, realizat în perioada interbelică de un autor anonim şi înregistrări de arhivă cu emisiuni TV de știri, înregistrate de doctorul Florin Gâldău pe casete video și DVD-uri începând cu anii 2000.

Toate acestea vor putea fi văzute miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19:00, la Future Museum (Centrul Ceh, Ion Ghica 11). Expoziţia va rămâne deschisă până pe 29 martie 2019. Intrarea este liberă.

Detalii și pe pagina de Facebook, aici.

 

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?

05
/04
/23

ARCUB, Institutul Francez și Goethe-Institut își unesc forțele pentru o expoziție-eveniment, care aduce laolaltă fotografie, pictură, sculptură, obiect, instalație audio și video, artiști din Germania, Japonia, Franța, Italia și România: 𝙐𝙉𝘿𝙀𝙍 𝙏𝙃𝙀 𝙃𝙊𝙐𝙎𝙀.