Centrul Ceh prezintă „Between 100 and 30”: Alexandra Croitoru la Future Museum
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-ceh-prezinta-between-100-and-30-alexandra-croitoru-la-future-museum/

Centrul Ceh începe anul cu o nouă expoziţie la galeria de artă Future Museum. Pe 30 ianuarie 2019, are loc vernisajul expoziţiei „Between 100 and 30” a artistei Alexandra Croitoru, ce prezintă istoria recentă prin intermediul memoriei colective. De neratat!

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2019

În ianuarie 2016, Centrul Ceh a lansat un nou proiect, Future Museum, un spațiu dedicat expozițiilor solo ale artiștilor din România şi Republica Moldova. Prima expoziție ce a avut loc la Future Museum a aparţinut Tatianei Fiodorova, artistă şi curatoare din Republica Moldova. Expoziţia din vară a fost dedicată artistei Anca-Raluca din Arad, iar în septembrie și octombrie, Future Museum a găzduit o expoziţie de Mona Vătămanu și Florin Tudor. Toate aceste proiecte sau fost selectate în urma unui open call, iar orice artist sau curator din România sau Republica Moldova a avut ocazia de a participa. Juriul a fost format din Alexandru Polgár, Katarzyna Krysiak şi František Zachoval.

În 2017, Future Museum s-a concentrat pe artiștii români care s-au născut în România, dar care trăiesc în prezent în afara ţării. Programul a început în mai 2017 cu expoziția Home is Where My Problems are, a artistul Ovidiu Anton, urmată de o instalaţie a duolui Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, încheind anul cu expoziția neconvențională a portughezului João Tabarra împreună cu regizorul de film Andrei Ujică. În 2018, o singură expoziţie a putut fi vizitată la Future Museum, cea a artistului Vilmos Koter.

În prezent, Centrul Ceh pregăteşte expoziţia semnată de Alexandra Croitoru, care tratează subiectul scrierii istoriei şi a memoriei colective în contextul Centenarului proaspăt încheiat şi intrării în cel de-al 30-lea an de la Revoluţie.

Expoziția explorează diverse metode artizanale folosite în consemnarea și recompunerea istoriei, plasate în afara marilor narațiuni oficiale. În cadrul acesteia se reunesc mai multe elemente, cum ar fi continuarea proiectului O Frescă pentru România (Alexandra Croitoru, Ștefan Tiron, în colaborare cu Vasile Pop-Negreșteanu, 2009), element care provoacă vizitatorii să interacţioneze prin a contribui cu sugestii referitoare la cei 10 ani care au trecut de la realizarea primei schițe. De asemenea, expoziţia conţine reproducerea a două colaje selectate din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, alături de un scrapbook din aceeaşi colecţie, realizat în perioada interbelică de un autor anonim şi înregistrări de arhivă cu emisiuni TV de știri, înregistrate de doctorul Florin Gâldău pe casete video și DVD-uri începând cu anii 2000.

Toate acestea vor putea fi văzute miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19:00, la Future Museum (Centrul Ceh, Ion Ghica 11). Expoziţia va rămâne deschisă până pe 29 martie 2019. Intrarea este liberă.

Detalii și pe pagina de Facebook, aici.

 

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).