Centrul Ceh prezintă „Between 100 and 30”: Alexandra Croitoru la Future Museum
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-ceh-prezinta-between-100-and-30-alexandra-croitoru-la-future-museum/

Centrul Ceh începe anul cu o nouă expoziţie la galeria de artă Future Museum. Pe 30 ianuarie 2019, are loc vernisajul expoziţiei „Between 100 and 30” a artistei Alexandra Croitoru, ce prezintă istoria recentă prin intermediul memoriei colective. De neratat!

Un articol de Liliana Matei|26 ianuarie 2019

În ianuarie 2016, Centrul Ceh a lansat un nou proiect, Future Museum, un spațiu dedicat expozițiilor solo ale artiștilor din România şi Republica Moldova. Prima expoziție ce a avut loc la Future Museum a aparţinut Tatianei Fiodorova, artistă şi curatoare din Republica Moldova. Expoziţia din vară a fost dedicată artistei Anca-Raluca din Arad, iar în septembrie și octombrie, Future Museum a găzduit o expoziţie de Mona Vătămanu și Florin Tudor. Toate aceste proiecte sau fost selectate în urma unui open call, iar orice artist sau curator din România sau Republica Moldova a avut ocazia de a participa. Juriul a fost format din Alexandru Polgár, Katarzyna Krysiak şi František Zachoval.

În 2017, Future Museum s-a concentrat pe artiștii români care s-au născut în România, dar care trăiesc în prezent în afara ţării. Programul a început în mai 2017 cu expoziția Home is Where My Problems are, a artistul Ovidiu Anton, urmată de o instalaţie a duolui Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, încheind anul cu expoziția neconvențională a portughezului João Tabarra împreună cu regizorul de film Andrei Ujică. În 2018, o singură expoziţie a putut fi vizitată la Future Museum, cea a artistului Vilmos Koter.

În prezent, Centrul Ceh pregăteşte expoziţia semnată de Alexandra Croitoru, care tratează subiectul scrierii istoriei şi a memoriei colective în contextul Centenarului proaspăt încheiat şi intrării în cel de-al 30-lea an de la Revoluţie.

Expoziția explorează diverse metode artizanale folosite în consemnarea și recompunerea istoriei, plasate în afara marilor narațiuni oficiale. În cadrul acesteia se reunesc mai multe elemente, cum ar fi continuarea proiectului O Frescă pentru România (Alexandra Croitoru, Ștefan Tiron, în colaborare cu Vasile Pop-Negreșteanu, 2009), element care provoacă vizitatorii să interacţioneze prin a contribui cu sugestii referitoare la cei 10 ani care au trecut de la realizarea primei schițe. De asemenea, expoziţia conţine reproducerea a două colaje selectate din Colecția de imagini Mihai Oroveanu, alături de un scrapbook din aceeaşi colecţie, realizat în perioada interbelică de un autor anonim şi înregistrări de arhivă cu emisiuni TV de știri, înregistrate de doctorul Florin Gâldău pe casete video și DVD-uri începând cu anii 2000.

Toate acestea vor putea fi văzute miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19:00, la Future Museum (Centrul Ceh, Ion Ghica 11). Expoziţia va rămâne deschisă până pe 29 martie 2019. Intrarea este liberă.

Detalii și pe pagina de Facebook, aici.

 

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.