Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-cultural-casa-artelor-2-de-activitate/

Centrul Cultural Casa Artelor a implinit, pe 1 februarie, 2 ani de activitate. Au fost doi ani plini de spectacole in aer liber, de teatru si muzica buna.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2015

Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate

Scurt istoric.

Pe 1 februarie 2013, conducerea Primăriei Sectorului 3 a decis înființarea Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3, instituție care funcționează sub autoritatea Consiliul Local Sector 3.

Regizoarea de teatru și opera Alice Barb, directorul fondator al instituției a demarat unul dintre cele mai frumoase proiecte culturale din Bucureşti a cărei principală strategie a fost realizarea de parteneriate cu branduri culturale puternice și promovarea valorilor artistice autentice prin programele și evenimentele finanţate de Primăria Sectorului 3 și oferite gratuit comunității locale 3, toate acestea având drept scop educația prin cultură .

Peste 280.000 de spectatori

Centrul Cultural Casa Artelor a adus în sectorul 3 concepte noi şi moderne ale spectacolului în spaţii deschise, a schimbat viziunea despre divertisment, transformând Parcul Titan în Parcul Artelor, o simplă arteră pietonală într-una elegantă şi înnobilată de artele clasice aşa cum este Bulevardul Artelor ( zona Nerva Traian+Piaţa Alba Iulia) și deschizând publicului Sala Eliad, cea mai elegantă sală underground din Bucureşti situată în sediul CCCA.

În noiembrie 2014, denumită de comunitatea locală şi Sala de catifea, aceasta a devenit scena unde poezia şi jazz-ul s-au întâlnit din nou după mult timp, în cadrul programului cultural Serile Eliad.

Toată activitatea CCCA este demonstrația  că spectacolul artelor clasice în spaţii neconvenţionale și în aer liber poate face mare audienţă. În tot acest timp, de la 1 februarie 2013 şi până azi, la toate evenimentele realizate de Alice Barb și echipa sa, fie indoor, fie outdoor au participat peste 280.000 de spectatori din sectorul 3 și nu numai.

51 de programe și evenimente culturale

În doi ani de activitate Centrul Cultural Casa Artelor a lansat și dezvoltat programe și evenimente culturale care în 2015 vor fi deja la a treia ediție:

Pepiniera de Talente-dedicat elevilor din clasele I-VIII din sectorul 3, Programul Zilele Multiculturalității (9 iunie 2013 Ziua Marii Britanii, pe 14 iulie 2013 Ziua Franţei, pe 31 august 2013 Ziua Limbii Române, pe 12 octombrie 2013 Ziua Hispanităţii, 9 mai 2014 Ziua Europei, pe 6 iulie 2014 Ziua Americii, pe 31 august 2014 Ziua Limbii Române ediția a II-a.), Gala Performanție, edițiile I, II, Concertul Extraordinar de Crăciun al Primăriei Sectorului 3, cu edițiile I-II, Bulevardul Artelor-555 de minute de cultură, Serile Eliad-poezie -jazz și deschiderea Sălii Eliad, cea mai elegantă sală underground de evenimente din sectorul 3.

Din grila de programe și evenimente realizate de CCCA nu lipsesc cele tematice legate de tradiții și sărbători:

Concertul de Dragobete, ediția I-27 februarie 2014, Ziua Femeii, ediția I, pe 9 martie 2014, Concertul Extraordinar de Paște, ediția I pe 13 aprilie 2014, Concert de Ziua Europei, ediția I pe 9 mai 2014 .

În perioada 2013-2014, CCCA s-a implicat în calitate de co-organizator și co-producător pentru:

Primul album de colinde românești ” O, ce veste minunată”, realizat de Angela Gheorghiu și Orchestra Națională Radio, album care a primit discul de centrul cultural casa artelorplatină, Festivalul Național de Teatru Independent ediția I, Aniversarea a 150 de ani de activitate a Universității de Arte din București, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria”, ajuns la ediția a XVII-a., Festivalul de Teatrul pentru Elevi „George Constantin” – ediția a XIV-a, „Fest pe Lipscani” – ediţia I., dedicat aniversării a 40 de ani de activitate a marelui actor Horaţiu Mălăele, ”Trădare”- spectacol câștigător al Marelui Premiu FNTI, ediția a II-a, proiectul finanțat de Primăria sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor.

Mari artiști invitați la CCCA:

Cele 51 de programe şi evenimente marca CCCA din primii doi ani, au oferit spectacole pentru toate tipurile de public din sectorul 3, însemnând peste 2500 de artişti care au partiicipat la ele, dintre care amintim : soprana Angela Gheorghiu, Corul Madrigal, compozitorul basarabean Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, sopranele Irina Iordăchescu şi Daniela Vlădescu, tenorii Robert Nagy şi Vlad Miriţă, Orchestra Simfonică Bucureşti, Marcel Pavel,violoncelistul Adrian Naidin, actorii Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Maia Morgestern, Claudiu Bleonţ, Mircea Diaconu, Anca Sigartău, muzicienii Mike Godoroja, Berty Barbera, Loredana, Ştefan Bănică, Holograf, Alternosfera, Lala Band şi încă foarte mulţi alţii.

În perioada 2013-2014 CCCA a colaborat cu peste 8500 de cursanţi în cadrul programului educativ Pepiniera de Talente care se desfăşoară în unităţile şcolare din sectorul 3, elevi în clase I-VIII şi cărora le-am organizat Gala Pepinierei de Talente, ediţiile I şi II. La începutul lunii iunie, în fiecare an, Parcul Titan devine o uriaşă carte de poveşti deschisă tuturor elevilor participanţi la acest program educativ, unic în Bucureşti, oferit gratuit copiilor din sectorul 3 .

Şi tot în primii doi ani de activitate CCCA a creat câteva simboluri din sectorul 3: cea mai mare sculptură în metal din Bucureşti Calul Titanilor din Parcul Titan, singura sculptură cinetică din Capitală-Globul Pamântesc Rotativ şi Trenuleţul European, oferit gratuit copiilor din sectorul 3.

Toate aceste evenimente şi programe create de CCCA au la bază viziunea artistică a regizoare Alice Barb și fac parte din strategia culturală a Primăriei Sectorului 3 care promovează conceptul de București-oraș înnobilat prin frumusețe, cultură și educație.

Le mulţumim tuturor prietenilor şi partenerilor noştri pentru suportul acordat și nu în ultimul rând dumneavoastră, spectatorii și prietenii noștrii fideli, pentru că ne-ați fost mereu alături.

Din 24 februarie 2015, Centrul Cultural Casa Artelor deschide noua stagiune.

Foto: Centrul Cultural  Casa Artelor – facebook

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

30
/07
/15

Duminică, 2 august, de la ora 20.30, bucureștenii sunt așteptați la deschiderea oficială a celei de-a patra ediții a evenimentului „Cinema în aer liber” în Parcul Titan, scena lac. Evenimentul va începe cu un spectacol inovator și grandios susținut de Zoli TOTH Project, care va prezenta publicului cel mai nou concept de fusion din România, combinând genul clasic cu cel pop, rock sau electro.