Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-cultural-casa-artelor-2-de-activitate/

Centrul Cultural Casa Artelor a implinit, pe 1 februarie, 2 ani de activitate. Au fost doi ani plini de spectacole in aer liber, de teatru si muzica buna.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2015

Centrul Cultural Casa Artelor, 2 ani de activitate

Scurt istoric.

Pe 1 februarie 2013, conducerea Primăriei Sectorului 3 a decis înființarea Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3, instituție care funcționează sub autoritatea Consiliul Local Sector 3.

Regizoarea de teatru și opera Alice Barb, directorul fondator al instituției a demarat unul dintre cele mai frumoase proiecte culturale din Bucureşti a cărei principală strategie a fost realizarea de parteneriate cu branduri culturale puternice și promovarea valorilor artistice autentice prin programele și evenimentele finanţate de Primăria Sectorului 3 și oferite gratuit comunității locale 3, toate acestea având drept scop educația prin cultură .

Peste 280.000 de spectatori

Centrul Cultural Casa Artelor a adus în sectorul 3 concepte noi şi moderne ale spectacolului în spaţii deschise, a schimbat viziunea despre divertisment, transformând Parcul Titan în Parcul Artelor, o simplă arteră pietonală într-una elegantă şi înnobilată de artele clasice aşa cum este Bulevardul Artelor ( zona Nerva Traian+Piaţa Alba Iulia) și deschizând publicului Sala Eliad, cea mai elegantă sală underground din Bucureşti situată în sediul CCCA.

În noiembrie 2014, denumită de comunitatea locală şi Sala de catifea, aceasta a devenit scena unde poezia şi jazz-ul s-au întâlnit din nou după mult timp, în cadrul programului cultural Serile Eliad.

Toată activitatea CCCA este demonstrația  că spectacolul artelor clasice în spaţii neconvenţionale și în aer liber poate face mare audienţă. În tot acest timp, de la 1 februarie 2013 şi până azi, la toate evenimentele realizate de Alice Barb și echipa sa, fie indoor, fie outdoor au participat peste 280.000 de spectatori din sectorul 3 și nu numai.

51 de programe și evenimente culturale

În doi ani de activitate Centrul Cultural Casa Artelor a lansat și dezvoltat programe și evenimente culturale care în 2015 vor fi deja la a treia ediție:

Pepiniera de Talente-dedicat elevilor din clasele I-VIII din sectorul 3, Programul Zilele Multiculturalității (9 iunie 2013 Ziua Marii Britanii, pe 14 iulie 2013 Ziua Franţei, pe 31 august 2013 Ziua Limbii Române, pe 12 octombrie 2013 Ziua Hispanităţii, 9 mai 2014 Ziua Europei, pe 6 iulie 2014 Ziua Americii, pe 31 august 2014 Ziua Limbii Române ediția a II-a.), Gala Performanție, edițiile I, II, Concertul Extraordinar de Crăciun al Primăriei Sectorului 3, cu edițiile I-II, Bulevardul Artelor-555 de minute de cultură, Serile Eliad-poezie -jazz și deschiderea Sălii Eliad, cea mai elegantă sală underground de evenimente din sectorul 3.

Din grila de programe și evenimente realizate de CCCA nu lipsesc cele tematice legate de tradiții și sărbători:

Concertul de Dragobete, ediția I-27 februarie 2014, Ziua Femeii, ediția I, pe 9 martie 2014, Concertul Extraordinar de Paște, ediția I pe 13 aprilie 2014, Concert de Ziua Europei, ediția I pe 9 mai 2014 .

În perioada 2013-2014, CCCA s-a implicat în calitate de co-organizator și co-producător pentru:

Primul album de colinde românești ” O, ce veste minunată”, realizat de Angela Gheorghiu și Orchestra Națională Radio, album care a primit discul de centrul cultural casa artelorplatină, Festivalul Național de Teatru Independent ediția I, Aniversarea a 150 de ani de activitate a Universității de Arte din București, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria”, ajuns la ediția a XVII-a., Festivalul de Teatrul pentru Elevi „George Constantin” – ediția a XIV-a, „Fest pe Lipscani” – ediţia I., dedicat aniversării a 40 de ani de activitate a marelui actor Horaţiu Mălăele, ”Trădare”- spectacol câștigător al Marelui Premiu FNTI, ediția a II-a, proiectul finanțat de Primăria sectorului 3 și Centrul Cultural Casa Artelor.

Mari artiști invitați la CCCA:

Cele 51 de programe şi evenimente marca CCCA din primii doi ani, au oferit spectacole pentru toate tipurile de public din sectorul 3, însemnând peste 2500 de artişti care au partiicipat la ele, dintre care amintim : soprana Angela Gheorghiu, Corul Madrigal, compozitorul basarabean Eugen Doga, dirijorul Tiberiu Soare, sopranele Irina Iordăchescu şi Daniela Vlădescu, tenorii Robert Nagy şi Vlad Miriţă, Orchestra Simfonică Bucureşti, Marcel Pavel,violoncelistul Adrian Naidin, actorii Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Maia Morgestern, Claudiu Bleonţ, Mircea Diaconu, Anca Sigartău, muzicienii Mike Godoroja, Berty Barbera, Loredana, Ştefan Bănică, Holograf, Alternosfera, Lala Band şi încă foarte mulţi alţii.

În perioada 2013-2014 CCCA a colaborat cu peste 8500 de cursanţi în cadrul programului educativ Pepiniera de Talente care se desfăşoară în unităţile şcolare din sectorul 3, elevi în clase I-VIII şi cărora le-am organizat Gala Pepinierei de Talente, ediţiile I şi II. La începutul lunii iunie, în fiecare an, Parcul Titan devine o uriaşă carte de poveşti deschisă tuturor elevilor participanţi la acest program educativ, unic în Bucureşti, oferit gratuit copiilor din sectorul 3 .

Şi tot în primii doi ani de activitate CCCA a creat câteva simboluri din sectorul 3: cea mai mare sculptură în metal din Bucureşti Calul Titanilor din Parcul Titan, singura sculptură cinetică din Capitală-Globul Pamântesc Rotativ şi Trenuleţul European, oferit gratuit copiilor din sectorul 3.

Toate aceste evenimente şi programe create de CCCA au la bază viziunea artistică a regizoare Alice Barb și fac parte din strategia culturală a Primăriei Sectorului 3 care promovează conceptul de București-oraș înnobilat prin frumusețe, cultură și educație.

Le mulţumim tuturor prietenilor şi partenerilor noştri pentru suportul acordat și nu în ultimul rând dumneavoastră, spectatorii și prietenii noștrii fideli, pentru că ne-ați fost mereu alături.

Din 24 februarie 2015, Centrul Cultural Casa Artelor deschide noua stagiune.

Foto: Centrul Cultural  Casa Artelor – facebook

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.