Centrul Replika împlinește cinci ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-replika-implineste-cinci-ani-de-activitate/

Centrul de Teatru Educaţional Replika s-a deschis pe 13 februarie 2015, după câteva luni de muncă intensă pentru reconversia unui spaţiu fost industrial într-un spaţiu cultural.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

În cei 5 ani de ativitate,  proiectele culturale au însumat:  peste 800 de evenimente culturale, cu participarea a peste 35.000 de spectator; peste 25 de premiere realizate de Centrul Replika sau în parteneriat cu diferite entități culturale: ADO, Teatrul Mic, inCap, Arena, Vanner Collective, Art Revolution, Beznă Theatre, ANBPR, Art No More, Philmys etc. ;5 ediții ale Platformei de Artă Educațională cu peste 60 de spectacole invitate din țară și din străinătate, peste 150 de artiști participanți, peste 60 de cărți și studii prezentate, peste 150 de filme de lung sau scurt metraj vizionate. De asemenea, au avut loc participări la peste 10 festivaluri naționale, peste 30 de reprezentații în peste 15 orașe din țară, două turnee internaționale cu spectacolul „Limite”, la Londra, Marea Britanie și cu spectacolul „Maskar[între]”, la Alloue, Franța. Centrul Replika a primit și două premii importante: Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, oferit de AFCN, în cadrul Galei Premiilor AFCN 2016; și în mai, 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, am primit Premiul Consiliului Britanic (The British Council Award).

În cei 5 ani de activitate, proiectele educaționale au însemnat: organizarea în 8 școli gimnaziale din București a intervenției culturale „Joacă ce vezi”, organizarea în peste 15 școli gimnaziale a unor ateliere de educație prin acțiune dramatică și scriere creative, proiectul „Teatrul din carte” (dramatizarea unor romane contemporane, realizarea de ateliere și spectacole lectură) organizat în 10 Școli Gimnaziale din București, peste 150 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 30 de Instituții de Învățământ din București și peste 30 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 20 de biblioteci publice din București și din țară

Au fost  5 ani de generozitate și solidaritate a artistelor, artiștilor și publicurilor care au creat din Centrul Replika un spațiu contemporan viu, într-un context de instabilitate continuă a sectorului independent.

În anul 2020, Replika va continua derularea programelor culturale și educaționale: ateliere creative în 5 Școli Gimnaziale din București printre care și proiectele  „Joacă ce vezi” și „Teatrul din carte”, o serie de reprezentații cu spectacolele Centrului și proiecții de filme de scurt-metraj în 4 Licee din București, organizarea unui concurs de proiecte adresat trupelor de teatru formate din adolescenți, organizarea unor rezidențe de creație adresate unor artiști români și internaționali, un turneu național cu spectacolul Limite și participarea cu același spectacol în cadrul Edinburgh Festival Fringe.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!