Centrul Replika împlinește cinci ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-replika-implineste-cinci-ani-de-activitate/

Centrul de Teatru Educaţional Replika s-a deschis pe 13 februarie 2015, după câteva luni de muncă intensă pentru reconversia unui spaţiu fost industrial într-un spaţiu cultural.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

În cei 5 ani de ativitate,  proiectele culturale au însumat:  peste 800 de evenimente culturale, cu participarea a peste 35.000 de spectator; peste 25 de premiere realizate de Centrul Replika sau în parteneriat cu diferite entități culturale: ADO, Teatrul Mic, inCap, Arena, Vanner Collective, Art Revolution, Beznă Theatre, ANBPR, Art No More, Philmys etc. ;5 ediții ale Platformei de Artă Educațională cu peste 60 de spectacole invitate din țară și din străinătate, peste 150 de artiști participanți, peste 60 de cărți și studii prezentate, peste 150 de filme de lung sau scurt metraj vizionate. De asemenea, au avut loc participări la peste 10 festivaluri naționale, peste 30 de reprezentații în peste 15 orașe din țară, două turnee internaționale cu spectacolul „Limite”, la Londra, Marea Britanie și cu spectacolul „Maskar[între]”, la Alloue, Franța. Centrul Replika a primit și două premii importante: Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, oferit de AFCN, în cadrul Galei Premiilor AFCN 2016; și în mai, 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, am primit Premiul Consiliului Britanic (The British Council Award).

În cei 5 ani de activitate, proiectele educaționale au însemnat: organizarea în 8 școli gimnaziale din București a intervenției culturale „Joacă ce vezi”, organizarea în peste 15 școli gimnaziale a unor ateliere de educație prin acțiune dramatică și scriere creative, proiectul „Teatrul din carte” (dramatizarea unor romane contemporane, realizarea de ateliere și spectacole lectură) organizat în 10 Școli Gimnaziale din București, peste 150 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 30 de Instituții de Învățământ din București și peste 30 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 20 de biblioteci publice din București și din țară

Au fost  5 ani de generozitate și solidaritate a artistelor, artiștilor și publicurilor care au creat din Centrul Replika un spațiu contemporan viu, într-un context de instabilitate continuă a sectorului independent.

În anul 2020, Replika va continua derularea programelor culturale și educaționale: ateliere creative în 5 Școli Gimnaziale din București printre care și proiectele  „Joacă ce vezi” și „Teatrul din carte”, o serie de reprezentații cu spectacolele Centrului și proiecții de filme de scurt-metraj în 4 Licee din București, organizarea unui concurs de proiecte adresat trupelor de teatru formate din adolescenți, organizarea unor rezidențe de creație adresate unor artiști români și internaționali, un turneu național cu spectacolul Limite și participarea cu același spectacol în cadrul Edinburgh Festival Fringe.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.