Cenzură sau puritanism?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenzura-sau-puritanism/

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană – „Hylas and the Nymphs”, de JW Waterhouse – în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să „încurajeze dezbaterea” despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Galerie de artă din Manchester neagă cenzura în cazul unui tablou victorian cu nimfe pe care l-a retras din expoziţie, după ce decizia a stârnit reacţii neplăcute pe reţelele sociale, galeriafiind învinuită de puritanism şi atitudine „politically correct”.

Curatoarea Clare Gannaway a afirmat că „este vorba despre probleme controversate despre gen, rasă şi reprezentare” în galerie. „Dar vrem să vorbim despre asta cu oamenii”. Ea a negat acuzaţiile aduse galeriei de a cenzura tabloul din 1896.

Ca urmare a răspunsurilor venite în urma retragerii tabloului – atât pe site-ul galeriei cât şi online – capodopera lui Waterhouse „Hylas and the Nymphs” a fost expusă din nou publicului la Manchester Art Gallery din 3 februarie.

„Tabloul, care face parte din colecţia extrem de apreciată a galeriei – a fost temporar retras de pe simeză pentru un proiect al galeriei la care lucrează împreună cu artista contemporană Sonia Boyce”, au explicat reprezentanții galeriei, care speră ca „experimentul să stimuleze dialogul, nu doar din partea locuitorilor, ci din partea pasionaţilor de artă din toată lumea”.

Foto: Hylas and the Nymphs, de JW Waterhouse – facebook

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.