Cerasela Iosifescu și Claudiu Bleonț își citesc „Scrisori de dragoste”, pe scena Teatrelli, în această toamnă
https://www.ziarulmetropolis.ro/cerasela-iosifescu-si-claudiu-bleont-isi-citesc-scrisori-de-dragoste-pe-scena-teatrelli-in-aceasta-toamna/

După ce a avut parte de o distribuţie memorabilă – Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc –, spectacolul „Scrisori de dragoste”, pe un text american nominalizat la Premiul Pulitzer, în regia lui Mircea Cornişteanu se reia pe scena Teatrelli din perspectiva unei alte generaţii şi reuneşte alţi doi actori apreciaţi, pe Cerasela Iosifescu şi pe Claudiu Bleonţ.

Un articol de Petre Ivan|25 septembrie 2019

Reprezentațiile din 27 și 29 septembrie sunt sold-out, însă următoarele reprezentații sunt programate deja pentru lunile octombrie și noiembrie.

90 de minute de intensitate, în care actorii au ocazia să-și expună forța total, doar cu și despre dragoste – este povestea pe care Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7) o readuce publicului în această toamnă într-o nouă interpretare de excepție. Regizat de Mircea Cornișteanu, pe un text nominalizat la Premiul Pulitzer, aparținând autorului american A.R.Gurney și fiind una dintre piesele cele mai jucate pe toate meridianele, „Scrisori de dragoste” îi reunește pe aceeași scenă pe actorii Cerasela Iosifescu și Claudiu Belonț.

Într-un copleșitor tur de forță scriitoricească și actoricească, în „Scrisori de dragoste” cele două personaje Melissa și Andrew stau unul lângă altul și își citesc însemnările, cărțile poștale și scrisorile pline cu speranțele, ambițiile, visurile, victoriile și dezamăgirile unei povești de dragoste pe care nu au ajuns să o trăiască niciodată până la capăt.

Este un text de o frumusețe extraordinară, care propune un teatru curat, unde actorul este expus în plin, iar spectatorul are ocazia să ajungă la o formă de intimitate uluitoare. A fost jucat în Statele Unite de mari cupluri de actori celebri – inclusiv actori de film –, iar în România, nume de legendă l-au interpretat de-a lungul anilor. Pe scena Teatrelli a făcut furori în 2017 montarea cu Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc în rolurile principale. O readucere a lui în fața publicului a venit în mod firesc, cu încă o distribuție de excepție. Invităm publicul să își pună întrebarea Cum arată dragostea? prin intermediul unor scrisori, a vocii actorilor, a expresiilor, în mijlocul unui secol cu o tentație prea des întâlnită a vitezei și a superficialului.”, a declarat pentru presă Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

Cum arată dragostea? Așa cum am cunoscut-o eu… și fiecare dintre noi ar trebui să aibă propriul răspuns. Cred că există miliarde de variante. Povestea pe care ne-o spun Cerasela și Claudiu este una dintre ele, una foarte frumoasă, dar și extrem de dureroasă. Rostul teatrului de valoare este să ne emoționeze, să ne pună întrebări – și să ne lase pe noi să le răspundem –, să ne reveleze fața ascunsă a lumii și să ne facă mai buni și mai generoși unii cu alții, măcar o oră-două după ce se termină spectacolul. Sper ca Scrisorile de dragoste pe care publicul le va asculta să reușească asta”, povestește regizorul Mircea Cornișteanu.

La rândul său, actorul Claudiu Bleonț declară: Nu știu mare lucru despre dragoste, cercetez, caut în teritoriu. Acest spectacol este un prilej să trăim o experiență de emoție, deci – cu siguranță – de dragoste, emoție care se naște din niște scrisori. Nu le-am scris eu, însă citindu-le, Cerasela și cu mine ajungem, la un moment dat, să simțim emoția, aceasta este condiția noastră de actori, și sperăm că această emoție se va duce și în public, pentru că povestea oricărui om, într-un fel, e povestea tuturor oamenilor.”

Pentru mine rolul Melissei reprezintă șansa de a mă alătura marilor actrițe care au interpretat acest rol de-a lungul anilor: le-am văzut și le-am admirat pe Irina Mazanitis, alături de George Constantin, pe Ileana Stana-Ionescu, împreună cu Mircea Albulescu, pe Farkas Ibolya, alături de Lorand Lohinszky și – mai recent – pe Mariana Mihuț împreună cu Victor Rebengiuc. Privindu-le, mi-am dat seama ce multe posibilități de interpretare oferă textul Scrisorilor… și sper ca varianta pe care o oferim Claudiu Bleonț și cu mine să emoționeze la fel de mult”, spune actrița Cerasela Iosifescu.

Bilete pentru spectacolele Teatrelli pot fi achiziționate de la casa de bilete din Piața Lahovari, Nr.7 și online, prin rețeaua bilete.ro.

Spectacolul este o producție Teatrelli.

„Scrisori de dragoste”

Cu: Cerasela Iosifescu și Claudiu Bleonț

Un spectacol de: Mircea Cornișteanu

Traducerea: Petre Bokor

Durata: 90 de minute

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

www.facebook.com/teatrelli/

www.instagram.com/teatrelli/

www.creart.ro/teatrelli/

Foto: Cerasela Iosifescu și Claudiu Bleonț, „Scrisori de dragoste” – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.