Cercul literar: de la Sibiu la MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Fundaţia Culturală Secolul 21 prezintă video-expoziţia „Cercul literar: de la Sibiu la MNLR”, un proiect care completează seria dezbaterilor organizate de cele două instituţii, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2020, parte a unui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

Video-expoziția valorifică documente din arhiva MNLR și din fondul Fundației Culturale Secolul 21. Pe lângă trecerea în revistă a reprezentanților grupării cerchiste, materialul prezintă și patru medalioane dedicate centenarelor cerchiste, respectiv, prozatorului I. D. Sîrbu – marea revelație a anilor ’90, lui Radu Stanca, liderul teoretic al grupării, eseist, dramaturg și teoretician al teatrului, lui I. Negoițescu, un critic literar extrem de original și inovator, și lui Ștefan Aug. Doinaș, poet, eseist, teoretician și critic de poezie.

Importanța Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943), rămâne și astăzi centrală pentru cultura română. Benefica sinteză pe care au propus-o și au realizat-o cerchiștii, între junimismul maiorescian şi direcția creatoare inspirată de Sburătorul lovinescian, se dovedește fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat o grupare literară importantă și a contribuit la formarea unor scriitori de anvergură.

Video-expoziția poate fi accesată pe site-ul MNLR – https://mnlr.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/, dar și pe platforma recent lansată de către MNLR – https://culturaindirect.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Coordonator proiect: Alina Ledeanu

Coordonator expoziție: Ioan Cristescu, director general MNLR

Grafică, editare imagini și montaj: Petru Șoșa

Muzică: Wolf von Aichelburg, Sonata pentru vioară și pian. Interpreți: Marius Ungureanu (violă), Verona Maier (pian)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.

19
/10
/20

Teatrul Național Iași anunță cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari: „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga, un eveniment care marchează 160 de ani de la nașterea dramaturgului rus, programat în două părți: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua parte sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.

Pagina 1 din 92412345...102030...Ultima »